Φουρόγατος: Η επιστροφή του θρύλου επιβεβαιώνεται - Προσπάθησε να διαφύγει (φωτο+vid)

Τελικά ο θρύλος των Λευκών Ορέων επιβεβαιώνεται, καθώς ο «τετράποδος» γάτος που πιάστηκε σε παγίδα κτηνοτρόφου στα Λευκά Όρη, φαίνεται πως είναι όντως «φουρόγατος», από την πρώτη εξέταση.

Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε στο ζώο μία σειρά από συγκεκριμένες μετρήσεις και εξετάσεις σε κτηνιατρείο των Χανίων, πάντα υπό την καθοδήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και… επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο θρυλικός σπάνιος «αγριόγατος» των Λευκών Ορέων.

Από τους κτηνιάτρους μετρήθηκαν οι διαστάσεις του ζώου, καθώς και τα μέλη του, ενώ έγιναν και αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι.

Όλα συντείνουν ότι πρόκειται για κάτι σχετικά διαφορετικό από ένα κοινό γάτο, ενώ ελήφθη και δείγμα αίματος, ώστε να συνεχιστούν πλέον οι εξετάσεις σε επίπεδο εργαστηρίου, προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα του DNA.

Ο «φουρόγατος» αναμένεται να απελευθερωθεί σήμερα, Πέμπτη, στο φυσικό του περιβάλλον.

Προσπάθησε να «δραπετεύσει»

Το άγριο ζώο επιβεβαίωσε τη... φύση του, όταν έφτασε στο κτηνιατρείο. Επιχείρησε να αποδράσει όταν οι κτηνίατροι άνοιξαν το κλουβί στο οποίο βρισκόταν, με κίνδυνο να τραυματίσει, αλλά και να τραυματιστεί.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Το ζώο - «φάντασμα»

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο ζώο, σε συνεργασία με το Μουσείο.

Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη.

Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση