Στην Κηφισιά κόπηκαν 1.043 δέντρα από το 2022 λόγω... υπογείων - Στοπ από τον δήμο

«Ανατριχίλα» προκάλεσε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς και τους πολίτες η παρουσίαση των στοιχείων για τα κομμένα δέντρα στον δήμο.

Για τον λόγο αυτόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς έκανε ομόφωνα δεκτή, την εισήγηση του δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, για τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον δήμο που κάνουν χρήση του άρθρου 17 παρ.6β περ.4 του ΝΟΚ (4067/2012).

Έτσι, ο δήμος Κηφισιάς γίνεται ο πρώτος Δήμος που προχωρά στην απαγόρευση των υπογείων πέραν των περιγραμμάτων των κτηρίων.

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα, κατ’ εμέ ίσως, το πλέον αποφασιστικό, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον πυρήνα της ταυτότητάς μας: τον φυτικό μας πλούτο» επεσήμανε ο κ. Ξυπολυτάς, τονίζοντας παράλληλα κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση,πως «το ζήτημα του πρασίνου ήταν το πρώτο που αναδείξαμε στις υπηρεσιακές και τις θεσμικές συναντήσεις όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις μας».

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του ΝΟΚ - το οποίο επίσης κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ - δίνεται η δυνατότητα δόμησης υπογείων που μπορούν να καλύψουν το σύνολο του οικοπέδου. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης συνεπάγεται την κοπή του συνόλου των προϋπαρχόντων δέντρων μέσα στο οικόπεδο, ενώ ο χώρος φύτευσης, μετά την ολοκλήρωση της οικοδομής, ύψους 20-40 εκ. πάνω από την πλάκα των υπογείων, δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση υψηλής φύτευσης.

Η Κηφισιά προστατευόταν διαχρονικά, μέσω ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Η προστασία αυτή έπαυσε το 2022, όταν με Υπουργική Απόφαση του υφ. Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά αποφασίστηκε ότι οι επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ θα κατισχύουν των ειδικών διατάξεων προστασίας της Κηφισιάς. Πρόκειται για μια απόφαση που αποτελεί «την απαρχή της καταστροφής του φυτικού πλούτου της Κηφισιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυπολυτάς.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, προκειμένου «να γίνει αντιληπτή η βίαιη αλλοίωση της ταυτότητας του δήμου», παρέθεσε τον αριθμό κοπής δέντρων από την εφαρμογή της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία 3 χρόνια έχουν κοπεί 1.043 δένδρα αριθμός που αντιστοιχεί τρεις φορές στα δέντρα που υπάρχουν στο Άλσος Κηφισιάς. Συγκεκριμένα το 2022 κόπηκαν 344 δέντρα, το 2023 543 δέντρα και το 2024 189 δέντρα.

«Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα υπερασπιστεί τη συνταγματική επιταγή της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα δένδρα όμως έχουν ήδη κοπεί» υπογράμμισε ο κ. Ξυπολυτάς, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή προσχηματική αναβολή της «μεγάλης δίκης» για τον ΝΟΚ στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου τόσο στους ιδιοκτήτες, οικοπεδούχους και μηχανικούς όσο και στις δημόσιες αρχές και την κοινωνία των πολιτών, καθώς σε περίπτωση αναβολής η απόφαση του ΣτΕ μετατίθεται για το 2025, ενδεχόμενο που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση