Δικαστικό «φρένο» στο σχέδιο Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

Ένα σοβαρό πλήγμα κατάφερε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στον πρόεδρο της χώρας Μπαράκ Ομπάμα, αναστέλλοντας την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματός του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερες από 25 πολιτείες, στην πλειονότητά τους πολιτείες στις οποίες πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, είχαν προσφύγει στην ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ κατά του σχεδίου του Λευκού Οίκου που αποσκοπεί σε μια δραστική μείωση κατά 32% ως το 2030 από τα επίπεδα του 2005 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Το σύνολο αυτό των ομοσπονδιακών μέτρων βρίσκεται στο επίκεντρο των δεσμεύσεων που παρουσίασε η Ουάσινγκτον για την προετοιμασία της διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι και την επίτευξη της συμφωνίας που υιοθετήθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου από 195 χώρες.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ελήφθη με πλειοψηφία πέντε δικαστών στους εννέα, καταφέρει σημαντικό πλήγμα κατά του Ομπάμα, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητα της πολιτικής του τον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Συγκεκριμένα οι εννέα Σοφοί του δικαστηρίου αναστέλλουν την εφαρμογή του «Clean Power Plan» (Σχέδιο για Καθαρή Ενέργεια), το οποίο έχει καταρτίσει η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) για τη μείωση των εκπομπών CO2, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, έως ότου ένα εφετείο εξετάσει τα επιχειρήματα των πολιτειών που προσέφυγαν εναντίον του σχεδίου. Αν το σχέδιο αυτό επικυρωθεί, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα έχει τότε στη διάθεσή του παρά μόνον μερικούς μήνες για να ενεργήσει, καθώς εκπνέει η δεύτερη θητεία του.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε εκ νέου την «εμπιστοσύνη» του στη νομιμότητα του σχεδίου του για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

«Διαφωνούμε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει το Clean Power Plan», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η αμερικανική προεδρία είναι πεπεισμένη πως το σχέδιο αυτό έχει «στέρεες τεχνικές και νομικές» βάσεις.

«Βαθιά απογοητευτική» χαρακτήρισε και ο νικητής των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών στην πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ Μπέρνι Σάντερς την απόφαση αυτή των Σοφών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι την πανηγύρισαν ως «νίκη».

Ο εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνιας, που βρίσκεται μεταξύ των επικριτών του σχεδίου του Ομπάμα, χαιρέτισε τη «μνημειώδη νίκη». Πρόκειται για μια «ιστορική και άνευ προηγουμένου νίκη», σχολίασε στο Twitter ο Πάτρικ Μόρισεϊ.

Στο ίδιο πνεύμα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι χαιρέτισε το καίριο αυτό πλήγμα σε μέτρα που στηρίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια «κατάχρηση της νόμιμης εξουσίας».

«Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης (Ομπάμα) θα καταστρέψουν θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τις δαπάνες και θα θίξουν την αξιοπιστία μας στην προμήθεια ενέργειας», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, αναφέρθηκε και αυτός στο ίδιο πνεύμα σε μια «νίκη για τον αμερικανικό πληθυσμό και την οικονομία».

Μετά την αποτυχία ενός νομοθετικού συνόλου μέτρων για την ενέργεια στο Κογκρέσο στις αρχές της προεδρίας του, ο Ομπάμα στηρίχθηκε σε μεγάλη κλίμακα στην EPA, την οποία βλέπει ακόμη και εχθρικά ένα μέρος του στρατοπέδου των Ρεπουμπλικάνων.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκάλεσε μεγάλη αίσθηση λόγω της ταχύτητας με την οποία εκδόθηκε. Επίσης είναι σπάνιο ο θεσμός αυτός, ο ναός του αμερικανικού δικαίου, να επεμβαίνει σε μια υπόθεση για την οποία δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα, κυρίως τα δευτεροβάθμια, και αναμένεται η απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.

Είναι πιθανόν ότι στην περίπτωση αυτή οι πέντε δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου θέλησαν να φανούν οι αμφιβολίες τους όσον αφορά την εγκυρότητα της ρυθμιστικής διαδικασίας που ανατέθηκε στην EPA.

Οι τέσσερις προοδευτικοί δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου --Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπεργκ, Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομάγιορ και Ελάνα Κάγκαν-- δήλωσαν αντιθέτως ότι διαφωνούν με την απόφαση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση που προκαλεί η απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου μειώνει σημαντικά το περιθώριο δράσης του αμερικανικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την εφαρμογή της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισής του για το κλίμα, καθώς του απομένει λιγότερο από ένα έτος στον Λευκό Οίκο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση