Φροντιστήριο για κτηνοτρόφους στη Δυτική Μακεδονία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Σε «πλήρη ανάπτυξη» βρίσκονται οι δράσεις που έχει αναλάβει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την «ενίσχυση και την υποβοήθηση της κτηνοτροφίας» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος COMPLETE (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδας-Αλβανίας) και με αρωγό και εταίρο στον πρόγραμμα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ερευνητές και ειδικοί επιστήμονες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από κοινού με εξειδικευμένους κτηνιάτρους και πανεπιστημιακούς, επισκέπτονται τις βασικές κτηνοτροφικές περιοχές της Περιφέρειας και ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους για καίρια ζητήματα των εκμεταλλεύσεων τους.

Στη Βλάστη (29/07), στο Αμύνταιο (25/08) και στη Δεσκάτη (26/08), εκατοντάδες κτηνοτρόφοι παρακολούθησαν τα ενημερωτικά σεμινάρια και τις εισηγήσεις οι οποίες εστιάζουν στα χαρακτηριστικά της κτηνοτροφίας της Περιφέρειας και αφορούσαν τις αυτόχθονες φυλές ζώων, τις μαστίτιδες και τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, ορισμένα εκ των οποίων συνδέονται με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Επιπλέον, η προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας καθώς και οι καινοτόμες εφαρμογές στη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, είναι πάντοτε ανάμεσα στα θέματα που αναλύονται στα σεμινάρια και που δείχνουν να ενδιαφέρουν τα μέγιστα τους ντόπιους κτηνοτρόφους.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κτηνοτρόφων ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ιδιαίτερα ζωηρό», με ερωτήσεις να ακολουθούν τις εισηγήσεις των ομιλητών και. «Η αθρόα συμμετοχή είναι αδιάψευστος μάρτυς ότι οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας αγωνιούν για την πρόοδο και ευημερία των εκμεταλλεύσεων τους και συνεχίζουν να επενδύουν οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στο απαιτητικό αλλά συνάμα και γοητευτικό και κρίσιμο για την εθνική μας οικονομία επάγγελμα του κτηνοτρόφου», σημειώνεται σχετικά.

«Οι προκλήσεις βέβαια για την ελληνική κτηνοτροφία είναι πολλές, ιδίως στο επίπεδο της οργάνωσης της παραγωγής σε μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα και αποδοτικά σχήματα και η συμβολή αυτών των ημερίδων σε αυτό τον προβληματισμό, με συγκεκριμένες προτάσεις και απτά παραδείγματα «καλών πρακτικών» είναι καίρια», προστθέτει η ανακοίνωση.

Από το ΙΚΕ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΑ συμμετείχαν στις ενημερωτικές ημερίδες η Δρ Σμαράγδα Σωτηράκη (Διευθύντρια Ερευνών και Συντονίστρια του έργου) και ο Δρ Αντώνιος Ζδράγκας (Διευθυντής ΙΚΕ). Καλεσμένοι ομιλητές ήταν από το ΑΠΘ ο Καθηγητής Γεώργιος Αρσένος και η Δρ Σωτηρία Βουράκη και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο Επ. Καθηγητής Ιωάννης Γιάντσης. Στο Αμύνταιο, όπως και στη Δεσκάτη, το πάνελ των εισηγητών πλαισίωσαν ο Δρ. Κώστας Ηλιόπουλος και η Δρ Ειρήνη Θεοδωρακοπούλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πρόκληση του να φτιαχτούν βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία αλλά και ο Δρ. Αναστάσιος Σαράτσης.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκφράζει τις ευχαριστίες στους κτηνοτρόφους που τιμούν με την παρουσία τους τα ενημερωτικά σεμινάρια, στους εισηγητές των σεμιναρίων και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη διοικητική υποστήριξη στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ενώ «ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην ενεργό συμμετοχή και αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη διοργάνωση των ημερίδων. Η ΠΔΜ εκπροσωπείται στις εκδηλώσεις από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κο Γεώργιο Κασαπίδη, από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειο Άμπα (στο Αμύνταιο) αλλά και από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα Κτηνοτροφίας κα Αικατερίνη Δαδαμόγια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση