Να αποσύρει τις νέες τροποποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον αιγιαλό, οι οποίες «είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινής χρήσης των ακτών», ζητεί το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece, για να μη λέμε «Μια φορά και έναν καιρό είχαμε έναν αιγιαλό».
«Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της», αναφέρει το Δίκτυο ΦτΦ και υπενθυμίζει τις παλαιότερες προσπάθειες που έγιναν για την καταπάτηση, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή τον περιορισμό της κοινής και ελεύθερης χρήσης του αιγιαλού:
· Το 2014 αναπτύχθηκε το κίνημα με τον τίτλο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ και με το σύνθημα «η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωτηρία των αιγιαλών από την άγρια ανοικοδόμηση και η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές αποτελεί δημόσιο συμφέρον». Το κίνημα κατάφερε να συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές σε ένα κείμενο που το υπέγραφαν 135 οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ. Το αποτέλεσμα των μεγάλων κινητοποιήσεων ήταν να αποτραπεί η ψήφιση των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων για τον αιγιαλό και τις παραλίες.
· Τον Απρίλιο του 2019 κατατέθηκε από την κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο με το οποίο γινόταν προσπάθεια να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα στις παραλίες, και για να ανατρέψει δραματικά τον ισχύοντα ν.2971/2001 (ΦΕΚ Α-285/19-12-2001). Η συγκεκριμένη διάταξη, μετά από κοινωνικές αντιδράσεις και την αρνητική Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και σε αυτήν την προσπάθεια πήρε θέση με Δελτίο Τύπου με τον τίτλο «Από το «παράθυρο» του 2019 επιχειρούν να περάσουν αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία που δεν πέρασαν από την «πόρτα» το 2014» (09.04.2019).
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις νέες τροποποιήσεις «που είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινής χρήσης των ακτών. Οι ρυθμίσεις αυτές, σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν, θα λειτουργήσουν παράλληλα σε βάρος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, της υποβάθμισης του τοπίου και της έντασης του υπερτουρισμού».
«Η κυβέρνηση και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου, οφείλει να αποσύρει τις αντιπεριβαλλοντικές, αντικοινωνικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό Σχέδιο Νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα λέμε στα εγγόνια μας "Μια φορά και έναν καιρό είχαμε έναν αιγιαλό"...», καταλήγει η ανακοίνωση.