Η καταπολέμηση της τουριστικής εποχικότητας παράλληλα με την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η αποφυγή των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αποτέλεσαν κάποιες από τις παραμέτρους οι οποίες λήφθηκαν υπόψιν, κατά την επιλογή του μοντέλου του φυσιολατρικού τουρισμού από τους τοπικούς φορείς του δήμου Βόλβης.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, “Φυσιολατρικός τουρισμός είναι ένας όρος που αντανακλά διάφορα στοιχεία των λεγόμενων «εναλλακτικών» μορφών τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο βιώσιμος τουρισμός ακόμη και ο πολιτισμικός τουρισμός” (1). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNTWO), ως βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός νοείται “Ο τουρισμός ο οποίος λαμβάνει πλήρως υπόψιν τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας” (2).
Διαβάστε: Mountain bike στο Σέιχ Σου, kite surf στη Βόλβη και πεζοπορία στον Όλυμπο
Γιατί όμως βιώσιμος φυσιολατρικός τουρισμός στον δήμο Βόλβης; Διαθέτοντας ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζει βουνό, θάλασσα, λίμνη, ποτάμια και δάσος, ενώ στα όρια του βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικού υδροβιότοπους της περιοχής, η ομώνυμη λίμνη Βόλβη. Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος φυσική λίμνη της Ελλάδας, με μέγιστο βάθος περίπου τα 23,5 μ. και με έκταση περίπου 68.000 στρέμματα. Επιπλέον, ο Ρήχειος ποταμός, συνδέει τη λίμνη με το δυτικότερο τμήμα του Στρυμονικού κόλπου, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την ιχθυοπανίδα του.
Ο δήμος Βόλβης, ως πιλοτική περιοχή στο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΤΠΑ έργο INTERREG MED “SUSTOWNS”, θέλοντας να αξιοποιήσει όλα τα παραπάνω στοιχεία, μέσω του έργου και με τη βοήθεια των τοπικών φορέων της περιοχής, δημιούργησε ένα τριήμερο τουριστικό πακέτο, έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος τα οποία έχουν εντοπιστεί στα όριά του. Το τουριστικό πακέτο περιλαμβάνει προτάσεις προς μελλοντικούς επισκέπτες της περιοχής, έχοντας ως αφετηρία είτε την πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε οποιαδήποτε άλλη πόλη βρίσκεται σε αντίστοιχη απόσταση από αυτήν, με στόχο τη γνωριμία των επισκεπτών με τον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Διακοπές, αποδράσεις και επαφή με τη φύση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
* Για τη μετάβαση σας στον χάρτη του Τουριστικού Πακέτου, μπορείτε είτε να σαρώσετε το παραπάνω QR CODE, είτε να κάνετε κλικ εδώ.
Ημέρα 1η
Μετάβαση στο Δήμο Βόλβης και γρήγορη στάση στην Ασπροβάλτα (1), ώστε να προμηθευτούμε τα αναγκαία, κυρίως νερό κι ενδεχομένως υλικά για ένα πρόχειρο πικ-νικ και μετάβαση στο σημείο που ο δρόμος της Ασπροβάλτας προς Καβάλα στρίβει αριστερά για το εκκλησάκι του Άη Γιώργη (2), από όπου και θα συνεχίσουμε περπατώντας στο αντίστοιχο μονοπάτι. Στόχος είναι να προχωρήσουμε στο μικρό μονοπάτι έτσι ώστε να φτάσουμε στο πανόραμα, στην άκρη του λόφου, με θέα την Ασπροβάλτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ο οδηγός μας θα μας μυήσει στα μυστικά του βουνού, στα φυτά και τις ιδιότητες τους. Επιστροφή στο κέντρο του οικισμού, γεύμα στην Ασπροβάλτα και μετάβαση στον Άνω Σταυρό (3). Περιήγηση στα όμορφα σοκάκια, βλέποντας τα διώροφα σπίτια του οικισμού, δείγματα της περιβόητης Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής και επιστροφή στα καταλύματα.
Ημέρα 2η
Αναχώρηση για τη λίμνη Βόλβη, ξεκινώντας από το Κέντρο Πληροφόρησης της Απολλωνίας (4) και ξενάγηση στον υγροβιότοπο των Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, μέσω της έκθεσης του Κέντρου. Προτείνεται βόλτα με ποδήλατα δίπλα στη λίμνη ή δραστηριότητες στο νερό για αρχάριους (surfing, kite-surfing, SUP, canoe-kayak κλπ) (5). Γεύμα κοντά στη λίμνη και εύκολη πεζοπορία σε ένα από τα εναπομείναντα, παραλίμνια δάση της Ευρώπης, το δάσος της Απολλωνίας, το «Βασίλειο των γκρίζων ερωδιών!», με τη συνοδεία εξειδικευμένου οδηγού (6). Επόμενη στάση η Δρακότρυπα, ένα μικρό σπήλαιο τριών θαλάμων, πριν καταλήξουμε στα Βρασνά (7) όπου μπορούμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Β. Ελλάδος και το Λαογραφικό Μουσείο.
Ημέρα 3η
Άφιξη στο Αρτεμίσιο Κάστρο της Ρεντίνας και εύκολη πεζοπορική διαδρομή στα Μακεδονικά Τέμπη, κατά μήκος του Ρήχειου Ποταμού (8). Επίσκεψη φάρμας αλόγων – γνωριμία με τις εργασίες της φάρμας, ιππασία (9) και γεύμα στη Μικρή Βόλβη (10). Μια ακόμη στάση πριν την επιστροφή μας στις Νυμφόπετρες (11), ανακηρυγμένο μνημείο της φύσης και τελευταία στάση της τριήμερης εκδρομής μας οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι του Σχολαρίου (12). Εάν είμαστε τυχεροί ίσως δούμε και ερωδιούς να φωλιάζουν στα κλαδιά τους.
Καθώς το πλήθος των σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής είναι μεγάλο, το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα, σύμφωνα με τις ανάγκες και προτεραιότητες του κάθε επισκέπτη καθώς και τις διαθέσιμες δραστηριότητες στη διάρκεια του έτους. Ενημερωθείτε για θρησκευτικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως παρουσιάζονται στους σχετικούς οδηγούς του Δήμου και διαμορφώστε την επίσκεψή σας ανάλογα.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη λιπαριά, αλλά και άλλα ψαρικά από τη λίμνη Βόλβη και τη θάλασσα, αλλά και ντόπια κρεατικά. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας βραστερά φασόλια Στεφανινών ή Αρεθούσας, τυρί Σαρακατσάνικο και ρίγανη από τη Μαυρούδα, ψάρια γλυκών νερών, τσίπουρο από την Αρεθούσα, τη Νυμφόπετρα ή τον Προφήτη και λουκάνικα ή άλλα κρέατα Στεφανινών ή Αρεθούσας.
Δείτε: Ημερίδα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για το έργο INTERREG MED SUSTOWNS
Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου INTERREG MED “SUSTOWNS” αποτελεί η αναζήτηση καλών πρακτικών έτσι ώστε οι μικρές πόλεις και οικισμοί της Μεσογείου να αποφύγουν τις συνέπειες από την βίαιη πτώση του τουρισμού λόγω της πανδημίας αλλά και τον εντοπισμό νέων μεθόδων που μπορούν να σταθεροποιήσουν τον τουρισμό, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, μέσω του εναλλακτικού-βιώσιμου τουρισμού. Η πιλοτική εφαρμογή του έργου έγινε στους δήμους Βόλβης και Αριστοτέλη και το πακέτο Φυσιολατρικού Τουρισμού αποτελεί ένα από τα αποτελέσματα μιας σειράς δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού που έγιναν στους δύο Δήμους.
Το έργο SUSTOWNS ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. Στο έργο συμμετέχουν 10 εταίροι από 7 διαφορετικές Χώρες. Εταίρος του έργου στην Ελλάδα είναι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: https://sustowns.interreg-med.eu/
http://www.anatoliki.gr/el/sygxrimatodotoymena-erga/topiki-anaptyksi/831-sus-towns
Πηγές:
https://www.unwto.org/sustainable-development