Φυτοπλαγκτόν στις ακτές της πόλης της Καβάλας (φωτο)

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που εκδηλώθηκε στα παράκτια ύδατα της πόλης της Καβάλας και τους προσέδωσε έναν πράσινο χρωματισμό, ανέλαβαν να μελετήσουν οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Την παρακολούθηση του φαινομένου και η μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων του θαλασσινού νερού πραγματοποίησε το ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό του εργαστηρίου «Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας» του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με υπεύθυνο Ερευνητή τον Δρ. Σωτήριο Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών.

Μικροσκοπική φωτογραφία του είδους Eutreptiella sp., υπεύθυνου για τον πράσινο χρωματισμό των επιφανειακών θαλάσσιων υδάτων του Όρμου Καρνάγιο της Καβάλας

Το φαινόμενο της άνθισης του φυτοπλαγκτού παρατηρήθηκε στις ακτές της πόλης της Καβάλας, από τον όρμο Καρνάγιο μέχρι και τις ακτές του Περιγιαλίου, την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Το φαινόμενο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον πράσινο χρωματισμό των επιφανειακών υδάτων, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση θρεπτικών αλάτων και οργανικού φορτίου, μέσω των όμβριων υδάτων, στη στήλη του θαλασσινού νερού της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, σε δείγμα θαλασσινού νερού που μελετήθηκε με οπτικό μικροσκόπιο διαπιστώθηκε μέτρια συσσώρευση φυτοπλαγκτικών κυττάρων, στα οποία κυριαρχούσαν μαστιγωτά άτομα του είδους Eutreptiella sp. δηλαδή ενός είδους δείκτη ευτροφισμού.

Το φαινόμενο πάντως εξασθένησε γρήγορα και δεν παρατηρήθηκε, μετά από επανάληψη της επιτόπιας έρευνας, στις 21 και 22 Ιουνίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση