Την «αναλγησία της Πολιτείας» στο ζήτημα της πληρωμής εκατοντάδων δασεργατών καταγγέλλει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φωκάς αναφέρεται σε 280 δασεργάτες από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη που απασχολήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 σε εργολήπτες δασοτεχνικών έργων για την αντιπυρική προστασία των δασών και που παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι. Το ποσό που οφείλεται στους εργολήπτες για να εξοφλήσουν στη συνέχεια τους εργάτες υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, πως ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και έχει οδηγήσει δεκάδες οικογένειες σε απόλυτη οικονομική ένδεια, καθώς «οι δασεργάτες αναγκάστηκαν να βάλουν και από την τσέπη τους για τις εργασίες που προσέφεραν».
Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς επισημαίνει: «Προφανώς κάπως έτσι προκύπτουν λογιστικά τα περίφημα πρωτογενή πλεονάσματα, με την κυβέρνηση να έχει κηρύξει από καιρό στάση πληρωμών, να εκταμιεύει με το σταγονόμετρο. Αντί να κόβουν δαπάνες από εκεί που πρέπει, καθυστερούν πληρωμές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις ζωές απλών ανθρώπων. Αυτό είναι το true story, η συνέχεια του success story. Και δυστυχώς, έπεται συνέχεια…».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Διακόσιοι ογδόντα απλήρωτοι δασεργάτες από το 2015
Διακόσιοι ογδόντα δασεργάτες, μέλη δασικών συνεταιρισμών από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Έβρο, Τρίκαλα, άλλα και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, εργάστηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 σε υλοτομικές εργασίες καθαρισμών των δασών μέσω εργοληπτών δασοτεχνικών έργων και από τότε παραμένουν απλήρωτοι.
Πρόκειται για έργα του μέτρου 226 - Δράση 1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για αντιπυρική προστασία δασών και δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση αυτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ).
Επειδή οι δασεργάτες δεν έχουν πληρωθεί για ολόκληρο το 2015, αν και για τις εργασίες που προσέφεραν χρειάστηκε να κάνουν πάρα πολλά έξοδα (καύσιμα, ενοίκια κ.λπ.).
Επειδή οι δασεργάτες δηλώνουν πως βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Επειδή, αν και οι σχετικές πιστώσεις υπάρχουν, οι εργολήπτες υποστηρίζουν πως τους οφείλεται συνολικό ποσό που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Γιατί δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στους εργολήπτες οι αμοιβές για έργα που εκτέλεσαν το 2015; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να εξοφλήσουν τους δασεργάτες;
2. Προτίθεται να λάβει κάποιου είδους μέριμνα για τους δασεργάτες που παραμένουν ένα χρόνο απλήρωτοι και έχουν φτάσει σε οριακό σημείο;»