Φωτιά στη Λέσβο: Στα Κύθηρα, 430 χιλιόμετρα μακριά, έφτασαν οι καπνοί (χάρτες)

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις μεσηβρινές ώρες (~14:00 τοπική ώρα) του Σαββάτου 23.07.2022 πάνω από την περιοχή των Βατερών στη Λέσβο (Εικόνα 1). Από την εξάπλωση των θερμών σημειών, προκύπτει ότι η φωτιά καθοδηγήθηκε από τους ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή όταν αυτή εκδηλώθηκε.

Σε οπτική δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-10, φαίνεται ότι οι ΒΑ άνεμοι που πνέουν πάνω από το Αιγαίο έχουν μεταφέρει τον καπνό της φωτιάς έως και 430 km νοτιοδυτικά, πάνω από τα Κύθηρα (Εικόνα 2).

Σε ό,τι αφορά στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες της πυρκαγιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση της φωτιάς έλαβε χώρα κατά τις πρωινές ώρες (~10:00), σε περιοχή όπου η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων ήταν ήδη υψηλή (τροφοδοτούμενη από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρή ατμόσφαιρα), όπως προκύπτει με βάση παρατηρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr (Εικόνα 3). Από τη στιγμή της εκδήλωσής της και έπειτα, η φωτιά καθοδηγήθηκε από ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Για τις επόμενες ώρες και έως τα μεσάνυχτα (23.07.2022 17:00 - 24.07.2022 00:00) αναμένεται σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Από νωρίς το πρωί (06:00) της Κυριακής 24.07.2022, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παρουσιάσουν επιδείνωση. Σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας εύκολη την ανάφλεξή τους, τη διατήρηση και τη μετάδοση της φωτιάς ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση