Σπαρακτικές εικόνες με απανθρακωμένα ελάφια σε δρόμο στη Ρόδο (φωτο+video)

Ο εφιάλτης με τη φωτιά στη Ρόδο συνεχίζεται για έκτη ημέρα, με τις καταστροφές σε δάση και ανθρώπινες περιουσίες να είναι τεράστιες.

Τραγικά θύματα όμως της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο είναι και τα ζώα του νησιού. Χαρακτηριστικές είναι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις οποίες φαίνονται ελάφια, που δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα, να κείτονται νεκρά στις παρυφές δρόμων του νησιού. Οι εικόνες είναι πραγματικά σκληρές και συγκλονίζουν.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένα ελάφια ανήκουν σε προστατευόμενο είδος που ζει μόνο στη Ρόδο και ο πληθυσμός τους ήταν ήδη χαμηλός.

lightbox placeholder

lightbox placeholder

Η ιστορία των ελαφιών στο νησί

Ο λόγος για το πλατόνι της Ρόδου (Dama dama), που θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώζονται μέχρι σήμερα. Είναι ενδεικτικό πως δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ecorodos.gr, πολλές είναι οι λαϊκές ιστορίες που αναφέρονται στο πως βρέθηκε το εν λόγω ελάφι στη Ρόδο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πλατόνι ήρθε στο νησί με την άφιξη των Σταυροφόρων. Η θεωρία μάλιστα αυτή συσχετίζεται και με άλλα ιστορικά χαρακτηριστικά του νησιού. Η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν «Οφιούσα», λέξη που σημαίνει, «η έχουσα πολλά φίδια». Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, οι Σταυροφόροι για να προστατέψουν τα στρατόπεδά τους από τα φίδια, εισήγαγαν το ελάφι και το χρησιμοποίησαν σαν φύλακα σε χώρους γύρω από αυτά.

Αν και τα ελάφια δεν κυνηγούν για να σκοτώνουν τα φίδια, όπως πιστεύουν πολλοί, εν τούτοις λέγεται ότι τα κέρατα του ελαφιού εκκρίνουν κάποια ουσία (ένα αλκάλιο), η μυρωδιά του οποίου ενοχλεί και εξαναγκάζει τα φίδια να απομακρυνθούν. Κάποια λοιπόν από τα ζώα αυτά που έφεραν οι Σταυροφόροι, ξέφυγαν από τα στρατόπεδα, κρύφτηκαν στα δάση και δημιούργησαν αργότερα τον υπάρχοντα πληθυσμό.

Μία άλλη θεωρία λέει ότι τα ελάφια εισήχθησαν από τους Ενετούς την περίοδο που είχαν στην κατοχή τους το νησί. Όμως η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν «Ελαφούσα» που σημαίνει ότι είχε, την εποχή εκείνη, πολλά ελάφια, που φυσικά υπήρχαν στο νησί πολύ πριν έρθουν όλοι αυτοί οι κατακτητές. Αρχαιολογικά ευρήματα ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο μας φέρνουν πίσω ίσως και από την έκτη π.Χ. χιλιετία.

Υπολογίζεται από μαρτυρίες κατοίκων και προσωπικές εκτιμήσεις ότι σήμερα στα δάση της Ρόδου υπάρχουν γύρω στα 100-150 ζώα. Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός ζώων (περί τα 70 άτομα), τα οποία διατηρεί ο δήμος Ρόδου σε περιφραγμένους χώρους. Σημειώνεται πως μείωση του αριθμού υπήρξε όταν αρκετά ελάφια κάηκαν αφού εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες κυρίως στις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Ρόδου του 1987 και 1992.

Με πληροφορίες από ecorodos.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση