Σπαρακτικές εικόνες από τον Έβρο: Απειλούμενοι Μαυρόγυπες αναζητούν φωλιά στην καμένη Δαδιά (videos)

Οι φωτιές που έκαιγαν επί 16 ημέρες στον Έβρο μπήκαν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς και έκαψαν αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως το απειλούμενο είδος του Μαυρόγυπα.

Η καταστροφή στο δάσος Δαδιάς, ένα από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι ανυπολόγιστη.

Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη και εκεί απαντά ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Όπως φαίνεται από βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο μαυρόγυπες, αφότου η φωτιά στον Έβρο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 16 ημέρες, επέστρεψαν στο σπίτι τους, ψάχνοντας για τις φωλιές τους αλλά δυστυχώς μάταια.

Δείτε τα βίντεο του Weather News:

Ασύλληπτη η καταστροφή στον Έβρο - 935.000 τα καμένα στρέμματα

Δορυφορικά δεδομένα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο αναφέρουν ότι η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Διαβάστε - Ασύλληπτη οικολογική καταστροφή: Στάχτη σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα από τις φωτιές στον Έβρο

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).

81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση