Φωτοβολταϊκά στα σχολεία της Κύπρου

Προσχέδιο συμφωνίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία υπάρχει μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, μια πρόθεση συνεργασίας την οποία εξήγγειλε και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Ανδρέας Μαραγκός, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής για το 2015.

Μιλώντας στο EnergyNews.com, ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Παραγωγής της ΑΗΚ, Κωνσταντίνος Ρούβας ανέφερε πως μέχρι στιγμής υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ Υπουργείου και ΑΗΚ ώστε να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους η ΑΗΚ μπορεί να συμβάλει τεχνικά και να υποστηρίξει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Εξήγησε πως το όλο έργο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, επισημαίνοντας πως έχει εκφραστεί η πρόθεση συνεργασίας και προς το σκοπό αυτό βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας για νομική επεξεργασία ένα προσχέδιο συμφωνίας. Εφόσον το Υπουργείο διαπιστώσει πως το προσχέδιο είναι κατάλληλο και πληροί όλες παραμέτρους της νομοθεσίας και υπογραφεί η συμφωνία, τότε η ΑΗΚ θα είναι σε θέση να ξεκινήσει να επεξεργάζεται περαιτέρω τους τρόπους και τους σχεδιασμούς για την συμβολή της στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν διενεργηθεί προκαταρκτικές μελέτες ώστε να εξευρεθεί ο βέλτιστος τρόπος με τον οποίον μπορούν να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα, με ποιο καθεστώς και πως η ΑΗΚ μπορεί να υποστηρίξει το Υπουργείο Παιδείας στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού. Οι μελέτες κατέδειξαν πως το πλέον συμφέρον καθεστώς να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι με το καθεστώς του συμψηφισμού μετρήσεων (net-metering).

Παράλληλα, με βάση τις μελέτες γύρω στα 400 σχολεία είναι σε θέση να δεχθούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ η συνολική ισχύς αναμένεται να είναι λίγο περισσότερο από τα 4 MW.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούβα εάν υπάρχει θετική κατάληξη από τη νομική επεξεργασία της συμφωνίας και προσχωρήσει η υλοποίηση του έργου, τότε θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη δημοκρατία που θα αλλάζει και την εικόνα των σχολείων και την καθιστά περιβαλλοντικά συμβατή, ενώ θα γίνει ουσιαστική συνεισφορά στους εθνικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση