Φωτοβολταϊκό στο κτήριο της Πυροσβεστικής στο Κορωπί από τη Greenpeace (φωτο)

Κοινή δράση, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου, πραγματοποίησαν στελέχη του Σώματος και η Greenpeace, ζητώντας διακομματική συναίνεση για την κλιματική κρίση.

Το κόστος αγοράς του φωτοβολταϊκού συστήματος καλύφθηκε αποκλειστικά από χρήματα των υποστηρικτών της Greenpeace και εγκαταστάθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Μεσσαρίτης Ανανεώσιμες. Εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ JA Solar, μετατροπέας Fronius και αλουμίνια της εταιρείας Metaloumin.

«Με μόλις 11 χρόνια να απομένουν πριν χαθεί οριστικά ο στόχος συγκράτησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, και με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει σενάρια θεαματικής αύξησης των θερινών πυρκαγιών, οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας θα πρέπει να θέτει σε άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία: η παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον ήλιο θα αντικαθιστά την κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτηρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου και θα εξοικονομήσει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, επισημαίνει η Greenpeace, «έχουμε 11 περίπου χρόνια (ως το 2030) προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και να συγκρατήσουμε την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας κοντά στον πιο ‘βιώσιμο’ +1,5°[1]. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτούνται άμεσα πολιτικά μέτρα τα επόμενα ένα με δύο χρόνια τα οποία θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, ο διάλογος αυτός απουσίασε πλήρως από την εθνική προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτέλεσε έναν από τους καθοριστικότερους λόγους[2] διαμόρφωσης του νέου Ευρωκοινοβουλίου».

Από τη μεριά του, σχολιάζει η οργάνωση, το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένο όγκο δασικών πυρκαγιών ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας στους +2°C μεταφράζεται – μεταξύ άλλων – σε αύξηση του ετήσιου μέσου όρου των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά 62%. Αντίστοιχα, αύξηση της θερμοκρασίας στους +3°C μεταφράζεται σε διπλασιασμό του μέσου όρου δασικών πυρκαγιών.[3] «Ανεξαρτήτως προσώπων και τεχνικού εξοπλισμού, οι πυροσβέστες μας γνωρίζουν ότι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές θα είναι συνεχώς αυξανόμενες και οι επιπτώσεις τους καταστροφικές και τραγικές. Η αντιμετώπιση απαιτεί αφενός πρόληψη, συντονισμό και κατάλληλη προετοιμασία, αφετέρου τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη μείωση της κλιματικής κρίσης. Η άμεση αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από καθαρή ενέργεια αποτελεί το πρώτο προφανές και απαραίτητο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί η Greenpeace και συμπληρώνει:

«Οι ενεργειακές και κλιματικές προτάσεις όλων ανεξαιρέτως των μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας είναι παρωχημένες, δεν ευθυγραμμίζονται με τις υποδείξεις της επιστήμης και συνάδουν με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 3°C και άνω».

«Η Κλιματική αλλαγή, δημιούργημα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, συντελείται ήδη, με συνέπειες τη ραγδαία αύξηση των δασικών πυρκαγιών και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρών στη χώρα μας. Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουμε υιοθετήσει πλήρως την ιπποκράτειο ρήση: "Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν". Εμείς, οι Έλληνες πυροσβέστες, που δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών, γνωρίζουμε πως η πρόληψή τους εξαρτάται σημαντικά από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτόν τον παγκόσμιο στόχο, προβαίνουμε σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση για την επιβίωση του πλανήτη μας, αποδεχόμενοι τη δωρεά της Greenpeace, και τοποθετούμε φωτοβολταϊκά με στόχο τη μείωση παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5C. Γιατί το κλίμα αλλάζει. Εμείς;», ανέφερε ο Δρ. Μιχάλης Χάλαρης, Διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου.

“Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα, έστω και την ενδεκάτη ώρα, να δείξουν την απαραίτητη πολιτική ωριμότητα και συναίνεση και να αναγάγουν τα μέτρα αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης σε απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα. Δεν μπορούμε να συζητάμε για βελτίωση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και να αφήνουμε εκτός συζήτησης τον βασικότερο λόγο δημιουργίας αυτών: τις εκπομπές από τη χρήση ορυκτών καυσίμων της χώρας μας,” ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. “Η αποδοχή της δωρεάς της Greenpeace από την ΠΥ Κορωπίου δείχνει ότι οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι δίπλα μας και αναγνωρίζουν το αυτονόητο,” συνέχισε ο κ.Γρηγορίου.

To πλοίο Rainbow Warrior σε Αθήνα και Ιόνιο!

Από τις 12 Ιουνίου ως τις 22 Ιουνίου, το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της οργάνωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την προώθηση της καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για παραγωγή ενέργειας, αντί της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Το πλοίο θα βρεθεί στον Πειραιά, στη Μαρίνα Ζέας στις 12-13 Ιουνίου, στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 16-17 Ιουνίου, στην Πάτρα στις 18-19 Ιουνίου και στην Κέρκυρα στις 21-22 Ιουνίου και έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει τη δράση των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και να αναδείξει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Δείτε περισσότερα εδώ

Υποσημειώσεις
[1] Ειδική Έκθεση για τον 1,5°C. Σήμερα η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα βρίσκεται στον +1°C.
[2] Δείτε για παράδειγμα σχετικές αναλύσεις εδώ κι εδώ.
[3] Δείτε περισσότερα εδώ

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση