Η «Αλκίππη» σκουπίζει και πάλι μετά από μήνες τον Θερμαϊκό (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Άρχισε σήμερα εκ νέου ο εβδομαδιαίος επιφανειακός καθαρισμός του... πολύπαθου Θερμαϊκού Κόλπου από το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη», παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου. Η LIDL HELLAS δέχθηκε να υποστηρίξει χορηγικά για τους επόμενους τέσσερις μήνες την απομάκρυνση των επιπλεόντων απορριμμάτων, για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας του παραλιακού άξονα της Θεσσαλονίκης.

Η περισυλλογή αντικειμένων άρχισε από το λιμάνι της πόλης και έχει σχεδιαστεί η επέκταση του καθαρισμού στη θαλάσσια περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, της Αγίας Τριάδας και του Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.

Ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι «η προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ανάδειξη και αξιοποίησή του».

Ο ίδιος ευχαρίστησε την LIDL για την προθυμία να καλύψει εξ ολοκλήρου το ποσό που απαιτείται ώστε η “Αλκίππη” να ξεκινήσει άμεσα τον επιφανειακό καθαρισμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες επιχειρήσεις.

«Ο Θερμαϊκός κόλπος δεν είναι αφημένος στη μοίρα του. Άλλωστε, οι Θεσσαλονικείς διακρινόμαστε για το υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας απέναντι στην πόλη και τις ανάγκες της. Εξαιτίας έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου δεν πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες», είπε ο κ. Καράογλου.

Και πρόσθεσε: «Ο Θερμαϊκός δεν είναι απλώς η “βιτρίνα” της Θεσσαλονίκης, αλλά αφετηρία ναυτιλιακών, τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων που διασφαλίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης. Ως εκ τούτου η προστασία του δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ανάδειξη και αξιοποίησή του».

Ο κ. Καράογλου απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων φορέων και της ευθύνης στον Θερμαϊκό γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται το παράρτημα του νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λειτουργεί στο υπουργείο να καταλήξει στο σχέδιο για την ενοποίησή τους και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση