του Νίκου Αβουκάτου
Από το 1985 το Ξύλινο Περίπτερο της Δασικής Υπηρεσίας προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το κάνει και φέτος, στην 88η διοργάνωση. Σχεδιάστηκε ειδικά ώστε να ταιριάζει στον περιβάλλοντα χώρο και με ειδικές εσοχές στο κέντρο του ώστε να ενσωματωθούν οι δύο μεγάλοι κέδροι (Ιμαλαϊων και Άτλαντα) που ήδη φύονταν στο σημείο και η ηλικία τους ξεπερνά τα 60 έτη. Κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Δασικής Υπηρεσίας που λειτουργούσε στην Καλαμπάκα.
«Το Ξύλινο Δασικό Περίπτερο, λόγω της περίοπτης θέσης στην οποία βρίσκεται αλλά και λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του, των φυσικών υλικών (ξύλο πεύκου και πέτρα καρύστου) από τα οποία είναι κατασκευασμένο, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δηλώνουν ότι το επισκέπτονται κάθε χρόνο από μικρά παιδιά, ενώ φέρνουν πλέον και τα δικά τους παιδιά, αφενός για να νιώσουν την ιδιαιτερότητά των μοναδικών εκθεμάτων του και αφετέρου γιατί ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα περίπτερα», λέει στη Greenagenda.gr η δασάρχης Θεσσαλονίκης Φιλοθέα Μελά.
Η συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας στη ΔΕΘ είναι συνεχής τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει, διαχειρίζεται, συντηρεί και λειτουργεί το Ξύλινο Δασικό Περίπτερο δεδομένου ότι η Έκθεση βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του.
Παράλληλα, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει διαμορφώσει έναν μικρό δασοβοτανικό κήπο πέριξ του κτηρίου, όπου έχει φυτεύσει πάνω από 40 διαφορετικά δενδρώδη και θαμνώδη φυτά, που αντιστοιχούν σε περίπου 25 διαφορετικά είδη, ενδημικά και μη. Η ηλικία κάποιων δένδρων μπορεί και να ξεπερνά τα 40 έτη.
Στο Δασικό Περίπτερο προβάλλεται: το αντικείμενο, το έργο και η προσφορά της Δασικής Υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο (π.χ. οι ορεινοί δασικοί δρόμοι που έχουν διανοιχθεί από την Δασική Υπηρεσία, τα ορεινά υδρονομικά έργα που υφίστανται στην ορεινή Ελλάδα και κατασκευάστηκαν από την Δασική Υπηρεσία, τα έργα Antinero που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο πρόληψης κατά των δασικών πυρκαγιών κ.ά.).
Η Δασική Υπηρεσία λειτουργεί σχεδόν 200 χρόνια. «Μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων του 19ου και 20ού αιώνα επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και η επαφή τους με τη φύση και τα δάση, η ενημέρωσή τους σε θέματα δασικών ασθενειών π.χ. μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, ενώ υπάρχουν και μοναδικά εκθέματα [βαλσαμωμένα είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας (π.χ. λύκος και μπούφος), χλωρίδας, διάφορα έντομα και μανιτάρια] που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά», τονίζει η κ. Μελά.
Ταυτόχρονα, προβάλλεται και το έργο της Ομάδας Δασικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί 10 και πλέον χρόνια, με δωρεάν πρόγραμμα (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου) εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.
«Δυστυχώς, το Ξύλινο Δασικό Περίπτερο και ο περιβάλλον χώρος του δεν θα υφίστανται για πολύ καιρό ακόμα καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ανάπλασης της ΔΕΘ δεν προβλέπεται η διατήρησή τους», ανέφερε η κ. Μελά.