«Χάθηκε» το Leader για τη Ζάκυνθο

Για ανίκανους, που παίζουν διάφορα «παιχνίδια», εξαιτίας των οποίων χάθηκε οριστικά το πρόγραμμα Leader για τη Ζάκυνθο, που αντιστοιχεί σε ένα πόσο άνω των 8 εκατ.ευρώ, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται περί ένστασης και αίτησης θεραπείας, όλοι οι υπεύθυνοι για την αρνητική αυτή εξέλιξη, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην τοπική ΕΡΤ το ανεξάρτητο μέλος του δ.σ. του επιμελητηρίου του νησιού, Μαρίνος Στουφής.

Μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Στουφής, «από την πρώτη στιγμή, είχα από κοινού, με τον επίσης, ανεξάρτητο συνάδελφό μου, Πέτρο Λάζαρη, προειδοποιήσει για την σημερινή κατάληξη, λόγω «λαθών» και «παραλείψεων», ενδεχομένως και σκοπιμοτήτων σε ότι αφορά το καταστατικό και τις διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία του «Δικτύου Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και Δήμου Ζακύνθου», δηλ., της νέας αναπτυξιακής εταιρίας, η οποία και διεκδίκησε το Leader για το νησί, »εισπράττοντας» ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ» από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα η απόρριψη της σχετικής πρότασης και η μη έγκρισή της, σύμφωνα με το εν λόγω υπουργείο, έχει να κάνει με το σύνολο των κριτηρίων επιλεξιμότητας και όχι μόνο με επιμέρους παρατηρήσεις και επισημάνσεις, όταν για το αντίστοιχο «Δίκτυο» στην Κεφαλονιά και την «Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε.ΟΤΑ», η απάντηση είναι θετική και μεταφράζεται σε ένα εξίσου μεγάλο ΄΄ΝΑΙ΄΄».

Ανέφερε, πως «πρέπει, επιτέλους οι αιρετοί και οι πολιτικοί, να αφήσουν τα υπηρεσιακά στελέχη και τους τεχνοκράτες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως αποδεδειγμένα, μπορούν να το πράξουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ομάδα εργασίας για το Leader στη Ζάκυνθο, (σ.σ. αποτελούμενη από την Άννα Μεϊντάνη γενική διευθύντρια της ‘’Ιονίου Αναπτυξιακής’’ και επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού και κατάρτισης της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης και άλλα άτομα με ανάλογη εμπειρία), η οποία, ενώ είχε προχωρήσει στην απαιτούμενη προετοιμασία, εντούτοις, δεν καρποφόρησε η όλη προσπάθεια, γιατί μεσολάβησαν άλλοι παράγοντες, με άλλα σχέδια, για να καταλήξουν σε μια παταγώδη αποτυχία, χωρίς το πάθημα, από το ίδιο πρόγραμμα που χάθηκε πάλι για το νησί, το 2016, να τούς γίνει μάθημα».

Πρόσθεσε, δε, ότι «το περιβόητο Δίκτυο» για τη Ζάκυνθο δεν έχει, πλέον, κανένα λόγο ύπαρξης, επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει κατά τη δική μου γνώμη, όπως και του συναδέλφου μου, Πέτρου Λάζαρη, είναι, πως εφόσον υπάρχει η ‘’Ιόνιος Αναπτυξιακή’’, μπορεί η συγκεκριμένη εταιρία να διεκδικήσει ξανά το Leader, με την προοπτική, όπως προβλέπεται, άλλωστε, ένα τμήμα του, να αξιοποιηθεί για την εξυγίανσή της, ενώ είναι αυτονόητο το γεγονός, πως πρέπει να εξασφαλιστεί η σωστή διαχείριση του προγράμματος σε μια στρατηγική τοπικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης, έχοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή, την ‘’αμαρτωλή’’ ΣΑΖ ΑΕ, την παλιά και γνωστή εταιρία, που μόνο προβλήματα δημιούργησε στο νησί και μόνο έργο δεν παρήγαγε, με δεδομένες τις αρνητικές συνέπειες για τον τόπο μας».

Στη συνέχεια, ο κ.Στουφής αναλύει τους λόγους απόρριψης του Leader για τη Ζάκυνθο, όπως αυτοί αναφέρονται και στο σχετικό έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου, ενώ υπάρχει και ανάλογη ανακοίνωση την οποία υπογράφει τόσο ο ίδιος όσο και ο Πέτρος Λάζαρης.

Οι λόγοι απόρριψης του Leader:

«Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης απορρίφτηκε η πρόταση που υποβλήθηκε από το «Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και Δήμου Ζακύνθου» επί του ΣΥΝΟΛΟΥ των κριτηρίων επιλεξιμότητας».

Συγκεκριμένα:

1) Δεν συστάθηκε η ομάδα τοπικής δράσης η οποία επρόκειτο να διαχειριστεί το LEADER από ανάλογα στελέχη , με τα ανάλογα προσόντα , εμπειρία , και τις προβλεπόμενες ειδικότητες .

2) Έπρεπε να γίνουν διαβουλεύσεις , και να καταγραφούν συμπεράσματα ώστε να εκπληρώνεται η βασική απαίτηση του προγράμματος για λήψη αποφάσεων από την κοινωνία προς τα επάνω.

3)Δεν υπήρχε ανάλυση της Ζακύνθου ως περιοχή με τα ανάλογα στατιστικά δεδομένα για εφαρμογή του LEADER . Οι ελλείψεις αφορούν στοιχεία μεγέθους επιχειρήσεων 2γενή και 3γενή τομέα, στοιχεία φυσικών και υδάτινων πόρων , στοιχεία κλάδων σε κρίση , η αναδυόμενων κλάδων , μέγεθος μεταποίησης προϊόντων 1γενή τομέα ,εμπορία γεωργικών προϊόντων , χαρακτηριστικά απασχολούμενων στον 1γενή τομέα.

4)Με την σχετική πρόσκληση απαιτείται συνημμένα της πρότασης υπεύθυνη δήλωση του Προέδρου του φορέα του Δικτύου και αναφέρεται στο ότι (δεν είναι υπόδικος η φυγόδικος ,καθώς και ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος κ.λ.π ).Στην υποβληθείσα πρόταση η προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από τον Αντιπρόεδρο του φορέα χωρίς να προσκομίζονται τα απαιτούμενα αποδεικτικά κωλύματα του Προέδρου.

Συμπέρασμα:

Κατατέθηκε φάκελος στην ουσία κενός , χωρίς να περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία , τα οποία αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έγκριση της υποβληθείσας πρότασης. Συνεπώς εφόσον δεν προσκομίσθηκαν όλα τα παραπάνω στοιχεία , σε τι ακριβώς θα γίνει ένσταση ;; όπως λένε κάποιοι όψιμοι πολιτικοί μας. Δεν έβαλαν μυαλό , το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα , είναι οι ίδιοι που απορρίφτηκε το LEADER της Ζακύνθου και το 2016».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση