Χάνει έδαφος η φέτα, κερδίζουν έδαφος οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρόλο που οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές στο εξεταζόμενο αυτό χρονικό διάστημα υποχωρούν κατά 9,3%, στα 5,61 δις ευρώ από 6,19 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων είναι αυξημένες κατά 5,9% και ειδικότερα αυτή η άνοδος σε 1.328,9 εκατ. ευρώ από 1.254,6 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην ενίσχυση των εξαγωγών της σημαντικότερης υποκατηγορίας «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» η οποία εμφανίζει αύξηση κατά 8,7% και απορροφά το 17% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, με την αξία της να διαμορφώνεται σε 946,5 εκατ. ευρώ από 871 εκατ. ευρώ.

Σημασία διαδραματίζει και η σημαντική αύξηση (20,6%) των εξαγωγών της υποκατηγορίας «ποτά και καπνός» στα 164,5 εκατ. ευρώ από 136,5 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένες (-11,8%) εμφανίζονται οι εξαγωγές της υποκατηγορίας «λάδια & λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης», σε 217,9 εκατ. ευρώ από 247,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά κύριο λόγο των εξαγωγών ελαιολάδου που υποχωρούν μετά την εντυπωσιακή περσινή άνοδο.

Η φέτα «κλονίζεται»

Την ίδια στιγμή, πάντως, ένα από τα κυριότερα τρόφιμα της χώρας με αξιοσημείωτες εξαγωγικές επιδόσεις, η φέτα, δέχτηκε ένα ακόμη  πλήγμα.

Όπως σημειώνει και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η οριστικοποίηση της Περιφερειακής Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αναπτυξιακής Κοινότητας Νοτιότερης Αφρικής (SADC) οδήγησε στο να χαθεί η προστασία της φέτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μιας και θα επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η ελληνική φέτα (πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα), να ονομάζονται «Φέτα Ν. Αφρικής».

Το ΓΕΩΤΕΕ υπογραμμίζει πως «βλέπουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά δυστυχώς, από τη μια πλευρά να προσθέτουν συνέχεια οικονομικά βάρη στην πρωτογενή παραγωγή (πρόσφατα παραδείγματα η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η μείωση της επιστροφής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο κλπ.) και από την άλλη να καταδεικνύουν πλήρη αδυναμία στην στήριξη, προστασία και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά».

Το ΓΕΩΤΕΕ τονίζει ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ακυρωθεί στην πράξη και να μην εφαρμοστεί η εν λόγω συμφωνία.

«Η απώλεια της ελληνικότητας προϊόντων όπως η φέτα, πάνω στα οποία εκ των πραγμάτων θα στηριχτεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί αυτοχειρία για τα ελληνικά συμφέροντα, μια αυτοχειρία που πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί», καταλήγει το Επιμελητήριο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση