Χίλια κιλά σκουπίδια μαζεύει η «Αλκίππη» σε κάθε της... φασίνα στον Θερμαϊκό

του Νίκου Αβουκάτου

Το ειδικό απορρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» έχει ως κρίσιμη αποστολή τον επιφανειακό καθαρισμό του πολύπαθου Θερμαϊκού Κόλπου. Από την 1η Σεπτεμβρίου ενεργοποιήθηκε η τετράμηνη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας ALUMIL και της North Aegean Slops για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου από επιπλέοντα απορρίμματα και ρυπογόνες κηλίδες, με έμφαση στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για τη διαχείριση των αποβλήτων και του ρυπαντικού φορτίου του Θερμαϊκού Κόλπου. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη συμφωνία-χορηγία με τη LIDL για το διάστημα 1 Μαΐου – 31 Αυγούστου.

Το ΥΜΑΘ συνεχίζει την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και χορηγών για αποτελεσματική στήριξη και συνέχιση του έργου του σκάφους. Ωστόσο, οι παραπάνω συμφωνίες αφορούν στην ενεργοποίηση του σκάφους μόνο για μια ημέρα την εβδομάδα.

Όπως λέει στη Greenagenda.gr ο εκπρόσωπος της North Aegean Slops, Ηλία Ορφανίδη, το έργο του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού «είναι αλήθεια ότι όποτε ενεργοποιείται συστηματικά το αντιρρυπαντικό σκάφος βλέπουμε στη βόλτα μας επί της Λεωφόρου Νίκης το παραλιακό μέτωπο καθαρό, με εξαίρεση έκτακτες καιρικές περιπτώσεις, κι όχι διάσπαρτο με επιπλέοντα απορρίμματα. Σε μια καθημερινή εργασία αντιρρύπανσης του σκάφους συλλέγονται από τον Θερμαϊκό περί τα 1000 κιλά σκουπιδιών, που διαφορετικά θα είχαν καταλήξει σε κάποιο κρηπίδωμα ή ακτή της παραλίας μας».

Ο καθαρός Θερμαϊκός είναι ευθύνη όλων μας και ιδίως των τοπικών και περιφερειακών αρχών μας. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα την εμπροσθοφυλακή σε αυτήν την προσπάθεια για καθαρότερο θαλάσσιο και παραλιακό περιβάλλον. «Η πολύτιμη αυτή δράση του σκάφους δεν πρέπει να ενεργοποιείται αποσπασματικά και, προφανώς, όχι για μια μόνο ημέρα την εβδομάδα», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση