Χαλκιδική: Ασπίδα προστασίας από δίχτυα φαντάσματα για τη μοναδική αποικία ιππόκαμπων

Η Ghost Fishing Greece και η Healty Seas διοργανώνουν από τις 3 έως 5 Νοεμβρίου δράση ανάσυρσης διχτυών φαντασμάτων στο Στρατώνι Χαλκιδικής, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, με τη συμμετοχή των καταδυτικών ομάδων AquaTec και UFR Team και της καταδυτικής σχολής NGUE (Northern Greece Underwater Explorers).

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε έναν μοναδικό ύφαλο, στον οποίον συγκεντρώνονται μεγάλα ιχθυαποθέματα και θαλάσσια ζωή. Καλυμμένος τα τελευταία χρόνια από αλιευτικά δίχτυα, ο ύφαλος αυτός αργοπεθαίνει. Άλλος ένας υποθαλάσσιος στόχος της ομάδας θα είναι στις Βραχονησίδες Ελευθερίδες, σε περιοχή όπου έχει ανακαλυφθεί αποικία ιππόκαμπων, από τις ελάχιστες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) οι ιππόκαμποι βρίσκονται υπό απειλή στη Μεσόγειο κυρίως λόγω της υποβάθμισης ή της απώλειας του ενδιαιτήματος από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές.

Κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Δίχτυα φαντάσματα αποκαλούνται τα αλιευτικά δίχτυα που απορρίπτονται, χάνονται ή εγκαταλείπονται στη θάλασσα, καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια, φώκιες και χελώνες υποφέρουν λόγω της εμπλοκής τους σε αυτά τα δίχτυα, τα οποία προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και τελικά τον θάνατο.

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 19:00, θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο Στρατωνίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τα δίχτυα φαντάσματα από εκπροσώπους της Healthy Seas.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση