Χαλκιδική: Ψαροντουφεκάς έσωσε φώκια που είχε μπλεχτεί ολόκληρη σε δίχτυα (φωτο)

Η ευαισθησία και η σωστή αντίδραση ενός πολίτη, του Χρήστου Λάμπρου, έσωσε μία νεαρή μεσογειακή φώκια μοναχό (Monachus) από βέβαιο θάνατο, την περασμένη εβδομάδα, στη Χαλκιδική.

Η φώκια είχε μπλεχτεί επικίνδυνα και σχεδόν καλυφθεί από δίχτυα αλιείας στη Σιθωνία και μπορούσε μόνον να αναπνεύσει εφόσον έβγαζε με δυσκολία το κεφάλι της έξω από το νερό, για λίγα δευτερόλεπτα.

Όταν ο Χρήστος Λάμπρου, που εκείνη τη στιγμή έκανε ψαροντούφεκο στην περιοχή, αντιλήφθηκε τι γινόταν, την προσέγγισε και την απελευθέρωσε προσεκτικά από τα δίχτυα.

Εάν η νεαρή φώκια είχε παραμείνει εγκλωβισμένη για λίγο ακόμη, θα εγκατέλειπε την προσπάθεια, κάτι που, σύμφωνα με τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, θα οδηγούσε στον θάνατό της.

Η τυχαία σύλληψη θαλασσίων θηλαστικών με αλιευτικά δίχτυα είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες θανάτου κυρίως για νεαρές και άπειρες φώκιες, οι οποίες, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αφού απογαλακτίζονται από τις μητέρες τους, ξεκινούν τις μοναχικές τους εξερευνήσεις.

«Γρήγορες και σωτήριες αντιδράσεις, όπως αυτή, λαμβάνονται πλέον όλο και συχνότερα στη χώρα μας, γεγονός που μας κάνει πολύ χαρούμενους και, την ίδια στιγμή, εξηγεί την ανάκαμψη του πληθυσμού του είδους, τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η MOm.

«Συγχαρητήρια Χρήστο και χαρούμενα και προσεκτικά ταξίδια μικρή φώκια», καταλήγει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Δείτε τις φωτογραφίες κατά την επιχείρηση απελευθέρωσής της:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση