Χαριστική βολή από ανομβρία και καύσωνα στην Κορώνεια - Φόβοι για «νέο 2019» (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για μία ακόμα φορά η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, αυτή τη φορά για το φαινόμενο της ξηρασίας.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της πρωτοφανούς ανομβρίας και του παρατεταμένου καύσωνα, ο υγρότοπος της Θεσσαλονίκης έχει χάσει από τη στάθμη του περίπου 15 εκατοστά καθ' ύψος. Μία επικίνδυνη μείωση για το οικοσύστημα, που ανησυχεί τους υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής.

Μάλιστα, το βαθύτερο σημείο της λίμνης σήμερα δεν φτάνει ούτε το ένα μέτρο, αφού είναι μόλις 90 εκατοστά. Υπό κανονικές συνθήκες, εν μέσω καλοκαιριού, θα έπρεπε να είναι πάνω από 1 με 1,5 μέτρο.

Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, ο Φορέας βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΦΔ, Ηλία Τεκίδη.

Κατά την αυτοψία της Greenagenda.gr στο δυτικό τμήμα της λίμνης, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή τα σημάδια της ξηρασίας, αφού η πτώση της στάθμης είναι μεγάλη. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με τα μικρόσωμα είδη πουλιών, τα πόδια των οποίων διακρίνονταν εμφανώς.

Μόλις πριν 2 χρόνια,  το 2019, λόγω αντίστοιχων συνθηκών που επικρατούσαν στην Κορώνεια, είχε καταγραφεί μαζικός θάνατος χιλιάδων ψαριών τα οποία είχαν ξεβραστεί γύρω από τη λίμνη, εξέλιξη που είχε αποκαλύψει η Greenagenda.gr.

Τους τελευταίους δύο μήνες, εξαιτίας της ανομβρίας η κατάσταση εξελίσσεται ανησυχητικά και ήδη το δυτικό τμήμα της λίμνης «στέγνωσε» από νερό, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις οι τιμές της αγωγιμότητας δείχνουν ότι η λίμνη βρίσκεται σε οριακά επικίνδυνο σημείο.

«Αν δεν έρθουν σύντομα βροχές θα έχουμε νέο 2019 με μαζικό θάνατο ψαριών»

Οι υπάλληλοι του Φορέα βρίσκονται σε επιφυλακή διότι οι σημερινές συνθήκες δικαιολογούν την έντονη ανησυχία τους πως κάτι άσχημο θα συμβεί σύντομα.

«Αυτό που μας προκαλεί μεγάλο φόβο για όσα θα δούμε είναι ότι καταγράφουμε αύξηση της ιχθυοπανίδας στη λίμνη. Τα ψάρια κινδυνεύουν από την έλλειψη οξυγόνου. Δεν είμαστε σε καλό δρόμο αναφορικά με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά επίπεδα της λίμνης. Αν δεν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να σημειωθεί μαζική θανή ψαριών όπως το 2019», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Τεκίδης.

Εκτός από την ανομβρία, το τεράστιο πρόβλημα επιτείνουν οι διαχειριστικές παραλείψεις και η υπεράντληση υδάτων. Η λίμνη τροφοδοτείται μόνο με βρόχινο νερό, τη στιγμή που η κατανάλωση νερού για άρδευση από γεωτρήσεις γύρω από την Κορώνεια είναι αρκετά μεγάλη. Έτσι, το υδατικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, ιδίως μετά τη μείωση των βροχοπτώσεων και τις καταναλώσεις νερού για αγροτικές ασχολίες. Η άμεση συντήρηση των υφιστάμενων έργων καθώς και τα απαιτούμενα νέα έργα είναι ζωτικής σημασίας για τη λίμνη και τη βιοποικιλότητά της.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

2 comments

 1. Μαρία Μουστάκα 10 Αυγούστου, 2021 at 17:18 Απάντηση

  Το σοβαρό πρόβλημα της λίμνης είναι η οργανική ρύπανση και η υπέρμετρη αύξηση φυτοπλαγκτού με κυρίαρχα είδη αυτά των δεξαμενών σταθεροποίησης βιολογικού καθαρισμού και πολλά γνωστά τοξικά είδη υφάλμυρων/αλμυρών υδάτων. Ο μαζικός θάνατος ψαριών και πτηνών το 2019 (από τις αρμόδιες αρχές έγινε γνωστός μόνο ο θάνατος των ψαριών ενώ η ερευνητική μας ομάδα κατέγραψε ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΤΗΝΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ) οφείλεται στην ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ και στον ΥΠΕΡΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟ της λίμνης με τροφοδοσία τοξικών μικροοργανισμών από τον πυθμένα της. Τα επίπεδα αζώτου και φωσφόρου ήταν εξαιρετικά υψηλά, συγκρίσιμα με αυτά επεξεργασμένων λυμάτων. Το pH του νερού τοξικό για το ζωοπλαγκτό και το αμμωνιακό άζωτο/αμμωνία τοξικά για τα ψάρια. Ο θάνατος ψαριών και πτηνών ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την πτώση της στάθμης και την ανομβρία το 2019. Ο θάνατος των πτηνών καταδεικνύει, εκτός των προαναφερθέντων παραγόντων, ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Η ΑΙΤΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΤΑ ΠTHNA ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ δεν είναι μόνο η ποσότητα του νερού, ΕΝΑΙ Η ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ, Ο ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟΣ ΠΥΘΜΕΝΑΣ ως ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ κατά περιόδους.

  Μαρία Μουστάκα
  Καθηγήτρια Υδροβοτανικής-Υδροοικολογίας
  Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

 2. Μαρία Μουστάκα 9 Αυγούστου, 2021 at 12:59 Απάντηση

  Το σοβαρό πρόβλημα της λίμνης είναι η οργανική ρύπανση της λίμνης και η υπέρμετρη αύξηση φυτοπλαγκτού με είδη αυτά των δεξαμενών σταθεροποίησης βιολογικού καθαρισμού και πολλά γνωστά τοξικά είδη υφάλμυρων/αλμυρών υδάτων. Ο μαζικός θάνατος ψαριών και πτηνών το 2019 (από τις αρμόδιες αρχές έγινε γνωστός μόνο ο θάνατος των ψαριών ενώ η ερευνητική μας ομάδα κατέγραψε ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΝΕΚΡΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ) οφείλεται στην ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ και στον ΥΠΕΡΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟ της λίμνης με τροφοδοσία τοξικών μικροοργανισμών από τον πυθμένα της. Τα επίπεδα αζώτου και φωσφόρου ήταν εξαιρετικά υψηλά, συγκρίσιμα με αυτά επεξεργασμένων λυμάτων. Το pH του νερού τοξικό για το ζωοπλαγκτό και το αμμωνιακό άζωτο/αμμωνία τοξικά για τα ψάρια. Ο θάνατος ψαριών και πτηνών ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την πτώση της στάθμης και την ανομβρία το 2019. Ο θάνατος των πτηνών καταδεικνύει, εκτός των προαναφερθέντων παραγόντων, ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Η ΑΙΤΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΤΑ ΠTHNA ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ δεν είναι μόνο η ποσότητα του νερού, ΕΝΑΙ Η ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ, Ο ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟΣ ΠΥΘΜΕΝΑΣ ως ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ κατά περιόδους.

Αφήστε μια απάντηση