Χιλιάδες πτηνά διαχειμάζουν στην Ελλάδα, παρά την πτωτική τάση των πληθυσμών

Σημαντικός τόπος φιλοξενίας υδρόβιων πουλιών παραμένει η Ελλάδα, παρά την πτωτική τάση των πληθυσμών που ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), που συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, καταγράφεται μείωση της τάξης του 4% μεταξύ των ετών 2009-2013 και 2014-2018.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΟΕ, μείωση καταγράφεται ιδιαίτερα σε ομάδες όπως οι ερωδιοί, οι πάπιες, οι φαλαρίδες και τα παρυδάτια. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν είδη όπως οι χουλιαρομύτες, οι κύκνοι, οι πελεκάνοι, τα φοινικόπτερα, οι γλάροι και τα γλαρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως η Ελλάδα φιλοξενεί τους πιο σημαντικούς –σε ευρωπαϊκό επίπεδο– πληθυσμούς διαχειμαζόντων πελεκάνων, καθώς και μεγάλους αριθμούς από είδη κορμοράνων, ενώ η πλειονότητα των μετρήσεων (άνω του 40%) στους ελληνικούς υγροτόπους αφορά είδη παπιών, κυρίως το κιρκίρι, την πρασινοκέφαλη πάπια και το σφυριχτάρι.

Οσον αφορά τους υγροτόπους, πάνω από τους μισούς πληθυσμούς των παπιών που απαντώνται στην ελληνική επικράτεια διαχειμάζουν σε δύο υγροτόπους, τον Αμβρακικό Κόλπο και το Δέλτα του Εβρου! Ο Αμβρακικός Κόλπος μάλιστα φιλοξενεί από μόνος του το 16% των συνολικών πληθυσμών των υδρόβιων ειδών πουλιών που καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ συνολικά δέκα υγρότοποι περιλαμβάνουν τα 2/3 των ετήσιων καταμετρήσεων. Οι υγρότοποι του Μεσολογγίου παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών με 89 είδη, ενώ ακολουθούν ο Αμβρακικός Κόλπος, το Δέλτα του Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, η λίμνη Κερκίνη και το Δέλτα του Εβρου. Οι πληθυσμοί που καταγράφονται σε μια σειρά υγροτόπων στην επικράτεια υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των περιοχών και των ιπτάμενων πληθυσμών.

Τα περισσότερα υδρόβια είδη πουλιών που απαντούν και στη χώρα μας αναπαράγονται στο βόρειο ημισφαίριο, ακόμη και σε απρόσιτα μέρη κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την εκτίμηση των πληθυσμών τους. Κάθε χειμώνα, όμως, τα είδη αυτά μετακινούνται νοτιότερα και συγκεντρώνονται στους υγροτόπους της Ευρώπης. Αυτές τις συναθροίσεις καταγράφουν εδώ και αρκετές δεκαετίες όσοι συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Υδρόβιων Πουλιών, το International Waterbird Cencus (IWC), που διεξάγεται σε πάνω από 143 χώρες. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα είναι γνωστό ως Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), το οποίο από το 1997 συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Την τελευταία δεκαετία, πάνω από 550 καταμετρητές έχουν συνεισφέρει στις ΜΕΚΥΠ, προερχόμενοι κυρίως από το δίκτυο εθελοντών της ΕΟΕ, τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το δίκτυο των ΜΕΚΥΠ καλύπτει 224 υγροτόπους (330.000 εκτάρια), ενώ σε ετήσια βάση καταμετρώνται πάνω από 500.000 άτομα υδρόβιων ειδών που ανήκουν σε περισσότερα από 93 είδη.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί δέκα περιοχές ως υγρότοποι διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ. Σύμφωνα με τα δεδομένα των ΜΕΚΥΠ επιβεβαιώνεται η σημασία των συγκεκριμένων υγροτόπων, ενώ υπάρχουν και άλλοι υγρότοποι που πληρούν κριτήρια ένταξης στη Σύμβαση Ραμσάρ.

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι ΜΕΚΥΠ του 2022 και είναι σημαντική η συμμετοχή εθελοντών στο πρόγραμμα. Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση