Χρήσεις γης με Μητροπολιτική Γεωργία

του Νίκου Αβουκάτου

Έως το 2050 περίπου 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν στα αστικά κέντρα. Όπως, λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό, η βιωσιμότητα και η αειφορία των μητροπόλεων αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για το άμεσο μέλλον.

Σημεία όπως οι εσωτερικοί ακάλυπτοι χώροι των πολυκατοικιών, οι ταράτσες, τα μπαλκόνια αλλά και οι εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, για την καλλιέργεια κηπευτικών, φυτών, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, αλλά και για τη βελτίωσης της ποιότητας ζωής τόσο στον αστικό όσο και τον περιαστικό χώρο.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MADRE, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg MED, συμμετέχουν φορείς μητροπολιτικών περιοχών από Μεσογειακές χώρες: την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα. Απώτερος στόχος του έργου είναι η έναρξη μιας διεθνικής συνεργασίας μεταξύ εμπλεκομένων στη μητροπολιτική γεωργία για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους στην οικολογική καινοτομία.
Τα οφέλη της αστικής και περιαστικής γεωργίας είναι:
  • Καλλιέργεια - Πρώτη υλη (οικονομικό οφέλος)
  • Ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης μέσα από τη συνεργασία
  • Εκπαίδευση
  • Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος
Ως πόλη εφαρμογής του έργου στη χώρα μας έχει επιλεγεί η Θεσσαλονίκη, με εταίρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χθες και σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, οι εταίροι συναντώνται στην πόλη, ώστε να συζητήσουν το θέμα της ακαδημαϊκής έρευνας: «Πώς η Ακαδημία μπορεί να προωθήσει και να διαδώσει τη μητροπολιτική γεωργία;». Επιπροσθέτως, η διακρατική ομάδα εργασίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη πεδίου σε δύο τοπικές «καλές πρακτικές», παρουσιάζοντας πώς εφαρμόζονται η αστική και περιαστική γεωργία. Οι 7 εταίροι ξεναγούνται στον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, τον λαχανόκηπο του ΑΠΘ και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας.
Χρήσεις γης
«Στον προγραμματισμό των χρήσεων γης πρόκειται να ενταχθεί η αστική και περιαστική γεωργία», ανέφερε η Μάγδα Σεγκούνη, επικεφαλής του Τμήματος του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στη τεχνική συνάντηση που έγινε μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και των εταίρων του προγράμματος. «Γι' αυτόν τον σκοπό απαιτούνται προσπάθειες ώστε μέσα από μια διαδραστική λειτουργία με τους φορείς να διοχετευτούν αυτές οι δράσεις στον απλό πολίτη», σημείωσε η κα. Σεγκούνη.

Ο Δρ. Χρίστος Βλαχοκώστας, project manager του έργου ΜADRE για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα παραγωγικών γεωργικών καλλιεργειών σε αστικές περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δώσουμε στην προοπτική ενίσχυσης στη χώρα μας ενός μοντέλου περιαστικής αγροτικής ανάπτυξης με επιχειρηματική λογική, με μικρές διατροφικές αλυσίδες στις αστικές περιοχές, με ταυτόχρονες θετικές επιδράσεις στους άλλους δύο πυλώνες της αειφορίας, τον περιβαλλοντικό και τον κοινωνικό πυλώνα», είπε ο κ. Βλαχοκώστας.

Από την πλευρά της, η Δρ. Μαρία Λιονάτου, Αρχιτέκτονας τοπίου και Γεωπόνος, παρουσίασε τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου εμπορικής εκμετάλλευσης της αστικής και περιαστικής ζώνης της Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να υπάρξει άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να ενταχθεί η αστική και περιαστική γεωργία στις χρήσεις γης των πολεοδομικών σχεδίων», υπογράμμισε η κα. Λιονάτου και τόνισε ότι «τα στρατόπεδα που έχουν αποδοθεί ή θα αποδοθούν στους δήμους θα μπορούσαν να περικλείουν στις χρήσεις τους αυτού του είδους τη γεωργία».

Αποτύπωση εν δυνάμει σημείων για περιαστική γεωργία στη Θεσσαλονίκη από σχετική μελέτη της Μαρίας Λιονάτου

Στα οφέλη και τις ευκαιρίες της περιαστικής γεωργίας αναφέρθηκε, με τη σειρά του, και ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΑΠΘ Ιωάννης Τσαλικίδης, ενώ στάθηκε στη σύνδεση της αστικής και της περιαστικής γεωργίας με τη διαμόρφωση του τοπίου.

Από την έρευνα της Μ. Λιονάτου για αστικές φάρμες στη Θεσσαλονίκης έως το 2020

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση