Παραγωγή υδρογόνου από νερό μέσω... άνθρακα

Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μίας καινοτόμου τεχνολογίας καθαρής ενέργειας για τη χρήση άνθρακα ως μέσο παραγωγής υδρογόνου.

Η ομάδα του καθηγητή Σιανγκντόνγκ Γιάο κατάφερε να χρησιμοποιήσει επιτυχώς το κοινό στοιχείο για την παραγωγή υδρογόνου από νερό, αντικαθιστώντας τον πολύ πιο ακριβό λευκόχρυσο.

«Η παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτροχημικών διαδικασιών αποτελεί βασικό στοιχείο των διαδεδομένων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης νερού και των κυψελών καυσίμου υδρογόνου», εξήγησε ο καθηγητής Γιάο.

Ωστόσο, η εύρεση ενός φτηνού, αποτελεσματικού και ανθεκτικού ηλεκτροκαταλύτη, απαραίτητου για την έκλυση υδρογόνου παραμένει μια πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα.

Ο λευκόχρυσος είναι ο πιο ενεργός και σταθερός ηλεκτροκαταλύτης για αυτή τη διαδικασία, όμως η χαμηλή διαθεσιμότητά του και το υψηλό κόστος περιορίζουν σημαντικά τις εμπορικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας.

Η ομάδα του Γιάο κατάφερε να αναπτύξει ένα καταλύτη με βάση τον άνθρακα, ο οποίος περιέχει μια πολύ μικρή ποσότητα νικελίου και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το λευκόχρυσο για την αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική παραγωγή υδρογόνου από νερό.

«Αυτός ο καταλύτης νικελίου με βάση τον άνθρακα μπορεί να ενεργοποιηθεί για να απομονώσει άτομα νικελίου κατά την εφαρμογή ηλεκτροχημικού δυναμικού, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα αποδοτική έκλυση υδρογόνου και εντυπωσιακή ανθεκτικότητα», δήλωσε ο Γιάο.

Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για αυτοκίνητα και σκάφη, για στατική παραγωγή ενέργειας σε κτήρια, αλλά και ως μέσο αποθήκευσης πλεονάσματος ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Γιάο, η νέα έρευνα θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για το σχεδιασμό και τη βελτίωση των ιδιοτήτων των ηλεκτροκαταλυτών σε ατομική κλίμακα, για την ηλεκτρόλυση νερού σε μεγάλη κλίμακα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση