Χρηματικά έπαθλα στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μεγάλη ανάπλαση στην Κοζάνη

Προκηρύχθηκε ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνη, που αποτελεί τμήμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Κοζάνης. Η δημοτική αρχή τονίζει πως ο χώρος του ΟΣΕ έχει παραχωρηθεί στον δήμο Κοζάνης για 99 χρόνια μετά τη σχετική σύμβαση του ίδιου με τον ΟΣΕ ΑΕ και τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ, μια κίνηση που χαρακτηρίσθηκε «πιλοτική» για τις σχέσεις του ΟΣΕ με τις τοπικές κοινωνίες.

Η ανάπλαση της περιοχής του ΟΣΕ θα περιλαμβάνει τη δημιουργία βιοκλιματικού πάρκου με εκτενείς χώρους πρασίνου, πάρκο αναψυχής και περιβαλλοντικής αγωγής, και ήπιες παρεμβάσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Παράλληλα θα προβλεφθούν χώροι για τις λειτουργικές ανάγκες του σταθμού και διαμόρφωση στεγασμένης λαϊκής αγοράς με κλειστές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μικρής κλίμακας για την εξυπηρέτηση της εβδομαδιαίας κεντρικής λαϊκής αγοράς Κοζάνης, περιοδικών εκθέσεων τοπικών προϊόντων και άλλων δραστηριοτήτων.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι, η περιοχή να αναβαθμιστεί και να προσφερθεί στην Κοζάνη ως ένα μεγάλο πάρκο πόλης, ικανό να αποτελέσει ένα νέο αστικό και κοινωνικό πυκνωτή με ποικίλες νέες και ελκυστικές λειτουργίες.

Αντικείμενο του διαγωνισμού υπό τον τίτλο «Ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης» είναι η ανάπλαση, ανασχεδιασμός, αναβάθμιση κι αξιοποίηση του ελεύθερου-αδόμητου αυτού χώρου της πόλης από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική, κατά τρόπο που να μπορεί να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο. Η υφιστάμενη έκταση δεν ανταποκρίνεται πλέον στην παλαιά πολεοδομική λειτουργία της, λόγω αναστολής της σιδηροδρομικής λειτουργίας και επακόλουθης συμφωνίας μεταξύ Δήμου Κοζάνης, ΟΣΕ Α.Ε. και ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. για παραχώρηση τη χρήσης του μεγαλύτερου τμήματος αυτής της έκτασης για τη δημιουργία ενός νέου πάρκου πόλης με λειτουργίες αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και δημοτικής αγοράς.

Στο πρώτο βραβείο του διαγωνισμού θα δοθούν 13.500 ευρώ, στο δεύτερο βραβείο 9.900 ευρώ και στο τρίτο 6.600 ευρώ.

Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι 13/6/2018 αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 13/4/2018 να εγγραφούν στον κατάλογο συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Ερωτήματα για το διαγωνισμό μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 13/3//2018 τα οποία και θα απαντηθούν μέχρι τις 23/3/2018.

Ο δήμος σημειώνει πως η ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ, αποτελεί τμήμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, το οποίο πρόσφατα αξιολογήθηκε με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στον Προσωρινό Πίνακα Επιλογής Προσχεδίων ΕΣΣΒΑΑ στο Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 από την επιτροπή αξιολόγησης Τελικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το ΒΑΑ έχει περιοχή παρέμβασης συνολικής έκτασης 450.000 τ.μ. και εκτείνεται στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης και την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και περικλείεται από τις πλατείες Νίκης (κεντρική) και 28ης Οκτωβρίου και τις οδούς Τσιμινάκη – Ολύμπου – Θεσσαλονίκης – Τριών Δένδρων – Κασομούλη – Γερμανού Καραβαγγέλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Μακρυγιάννη – Εμ.Μπενάκη – Κακριδή Ι. – Πρωταγόρα – Καρέλη Ζ. – Κρόκου – Α. Φακίνου – Κυκλάδων – Αριστοτέλους – 11ης Οκτωβρίου – Βενιζέλου – Αρχελάου – Ολύμπου – Ερμού – Βενιζέλου – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.cityofkozani.gov.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση