του Δημήτρη Διαμαντίδη
Έχετε σκεφτεί εάν με τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που έχετε εγκαταστήσει στο μπαλκόνι του σπιτιού σας μπορεί να συμβάλλετε στην αύξηση του φαινομένου της φωτορύπανσης;
Η φωτορύπανση συμβαίνει όταν το φως κατευθύνεται προς τον ουρανό, διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και αντανακλάται πίσω στο έδαφος προκαλώντας τον αυξανόμενο φωτισμό του ουράνιου θόλου.
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπου το φως σκιάζει την καθαρή θέα των αστεριών στον νυχτερινό ουρανό και έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις όπως το ότι η άγρια φύση μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη φωτεινότητα του ουρανού.
Η «φωτεινή ρύπανση» έχει τη δύναμη να μεταβάλλει τα μεταναστευτικά πρότυπα θαλάσσιων χελωνών, πουλιών, ψαριών, βατράχων κα, ενώ επηρεάζονται και τα νυχτερινά ζώα, που βασίζονται στους κύκλους των φωτεινών ημερών και των σκοτεινών νυχτών.
Επιπλέον, υπάρχουν επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα, καθώς με το τεχνητό φως διαταράσσεται η αναπαραγωγή και ο προσανατολισμός αρκετών ζώων και πουλιών, αλλά και η ζωτική διαδικασία της επικονίασης των φυτών από τα έντομα.
Ακόμη, η χρήση υπερβολικού φωτισμού με άσκοπους τρόπους προκαλεί κατασπατάληση ενέργειας.
Όπως σημειώνει στη Greenagenda.gr ο Δρ. Διονύσης Κουλουγλιώτης, καθηγητής στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Τεχνολογίες Φυσικού Περιβάλλοντος) στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα φωτιστικά στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει απαραίτητα να είναι στραμμένα προς τα κάτω και να έχουν κάποιου είδους «καπέλο», το οποίο να βοηθά ώστε το φως να κατευθύνεται μόνο προς το έδαφος.
Βέβαια, κατά τον κ. Κουλουγλιώτη, επειδή η δόμηση παγκοσμίως συνεχίζεται με ακατάπαυστο ρυθμό και κάθε πέντε ημέρες οικοδομείται διεθνώς μία έκταση όσο όλο το Παρίσι, η εγκατάσταση όλο και περισσότερων εξωτερικών φωτιστικών δεν μπορεί να ανακοπεί.
Η έκταση και η φωτεινότητα της τεχνητά φωτισμένης τα βράδια επιφάνειας της Γης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% μεταξύ 2012 – 2016.
Ο ρυθμός αύξησης του τεχνητού φωτισμού «παρακολουθεί» την αύξηση του ΑΕΠ και είναι πολύ μεγαλύτερος στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, οι οποίες ήδη έχουν πολύ φως τα βράδια.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η εγκατάσταση των Χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων στους εξωτερικούς χώρους πρέπει να γίνεται με φειδώ γιατί άθελα μας αυξάνουμε την φωτορύπανση.