Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην Κρανιά Γρεβενών

Οι τσιγαρίδες και  τα ρακουσάρια  αναβιώνουν στο  ορεινό χωριό  της Πίνδου

 Την παραμονή των Χριστουγέννων γίνονται οι  "τσιγαρίδες".

Πρωί πρωί την παραμονή, τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου και αφού έχουνε σφάξει από βραδύς 1 ή 2 γουρούνια μαζεύονται  στην κεντρική πλατεία του χωριού ανάβουν 2 μεγάλες φωτιές και μέσα σε μεγάλα καζάνια κάνουνε τις "τσιγαρίδες".  Οι "τσιγαρίδες" είναι όλο το λίπος του γουρουνιού κομμένο σε λωρίδες (έχοντας και κρέας μαζί) και στην συνέχεια κομμένο σε κομμάτια.

Μέχρι να τελειώσει η εκκλησία που θα κατηφορίσει ο κόσμος για την πλατεία οι "τσιγαρίδες" είναι έτοιμες. Στην συνέχεια προσφέρουν   δωρεάν  τις "τσιγαρίδες" στον κόσμο μαζί με κόκκινο κρασί και με την συνοδεία τοπικής παραδοσιακής βλάχικης ορχήστρας ακολουθεί  γλέντι μέχρι αργά τις μεσημεριανές ώρες!!!!!!!!

                                                              

   Την Πρωτοχρονιά έχουμε τα Ρακουτσάρια

Τα παιδιά του Συλλόγου το πρωί της Πρωτοχρονιάς φοράνε   τις παραδοσιακές στολές του τόπου,(την μαύρη φουστανέλα) με την ιδιαιτερότητα ότι   όλες τις στολές ανδρικές γυναικείες τις φοράνε άντρες. Οι άντρες που φοράνε τις γυναικείες στολές βάφονται ,βάζουν κότσους στα μαλλιά, φοράνε και τσεμπέρι, και όλοι στην αρχή φοράνε μάσκες για να μην τους αναγνωρίσει ο κόσμος!!!!!!!!

Τα Ρακοτσάρια πάντα είναι ζευγάρι (10 άντρες & 10 γυναίκες) εκτός μία γυναικα  πάντα που είναι χήρα(άρα πάντα ο αριθμός των Ρακοτσαριών είναι μονός!!!!!!

Μόλις τελειώσει η Θεία Λειτουργία τα Ρακουτσάρια μπαίνουν στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας μαζί με την συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής και αφού περνούν όλο τον κόσμο από το χέρι  στήνουν ένα μεγάλο χορό και γλέντι. Όποιος χορεύει πρώτος μόλις τελειώσει ο χορός πρέπει να κεράσει τα Ρακουτσάρια με χρήματα αλλιώς τον χτυπάνε με κάτι λουριά που έχουνε δεμένα στα χέρια τους.

Στην συνέχεια τα Ρακουτσάρια  μαζί με την ορχήστρα πηγαίνουν επίσκεψη σε όλα τα σπίτια που γιορτάζουν (Βασιλη - Βασιλική κ.α.)

Με τα χρήματα που βγάζουν , το βράδυ καλούν όλο το χωριό και κάνουνε γλέντι σε κάποιο μαγαζί του χωριού οπού και κερνάνε το κρασί της βραδιάς!!!!!!!

 Απόσταση από Θεσσαλονίκη   Περίπου  185 Km

 -1,45  -2 ώρες 

 -Διαδρομή : Θεσσαλονίκη –Βέροια-Κοζάνη-Γρεβενά (μέσω Εγνατίας  οδού).Αφήνουμε την Εγνατία οδό στον 3ο κόμβο των Γρεβενών ( Κηπουριό- Μαυραναίοι ) με κατεύθυνση προς Κηπουριό

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!