του Νίκου Αβουκάτου
Στον αέρα παραμένει το μέλλον των 358 εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, που ζουν κάθε χρόνο με την ίδια αγωνία, καθώς δεν έχει ακόμη επιλυθεί οριστικά το ζήτημα με το εργασιακό καθεστώς.
Οι μέρες που έρχονται θα καθορίσουν την επομένη μέρα στους Φορείς και οι εργαζόμενοι αναμένουν να δουν γραπτώς το σχέδιο νομού για το εθνικό σύστημα των προστατευόμενων περιοχών που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα ξεκαθαρίσει το θέμα του προσωπικού, η παράταση των συμβάσεων του υφιστάμενου προσωπικού και το νέο καθεστώς εργασίας.
Όπως τονίζει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους ΦΔ, Μιχάλης Βάκκας, η αβεβαιότητα παραμένει στις τάξεις των εργαζομένων. «Τις επόμενες ημέρες η προγραμματισμένη καταληκτική συνάντηση της ομάδας εργασίας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πρέπει να δοθούν οι οριστικές λύσεις στην υπόθεσή μας, που διαρκεί 11 χρόνια», επισημαίνει.
Θετικό βήμα από το ΥΠΟΙΚ, αλλά...
«Τα εργασιακά μας θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ακόμη βρισκόμαστε σε ιδέες και απόψεις στις συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κάτι εγγράφως, δεν μας έχει ανακοινωθεί κάτι οριστικό με τις παρατάσεις των συμβάσεων», προσθέτει ο κ. Βάκκας και συμπληρώνει: «Υπάρχει μια θετική ανταπόκριση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, για την εγγραφή στον κρατικό προυπολογισμό κονδυλιού 8 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες μισθοδοσίας και άλλων ανελαστικών, αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο τίποτα».
Πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση της Greenagenda.gr για το μέλλον και τη μισθοδοσία των εργαζομένων, επισήμανε ότι «έχουμε προγραμματίσει να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των Φορέων. Αυτό σημαίνει ότι τα ανελαστικά, όπως η μισθοδοσία και τα βασικά κοστολόγια λειτουργίας, όπως κτιριακά και μεταφορικά, θα προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό».
«Όμως», έσπευσε να προσθέσει, «οι Φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνίζονται και να υποβάλλουν προτάσεις για επιπλέον της ανελαστικής λειτουργίας δράσεις, δηλαδή για νέα προγράμματα και επενδύσεις και δραστηριότητες που θα δημιουργούν οι ίδιοι. Βέβαια θα υπάρχει πάντα η ανάγκη και το ενδεχόμενο να παράγουν και δράσεις οικοτουρισμού, εκδόσεων και άλλες που θα αναπτύσσουν και θα συνδυάζονται με την τοπική οικονομία».