ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο έκλεισε με απόφαση περιφερειάρχη, αλλά... λειτουργεί (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Έχει θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, είναι εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου, αλλά ο ΧΥΤΑ του Σκοπού λειτουργεί λόγω μη εναλλακτικής λύσης. Τον Φεβρουάριο του 2014, μπροστά στο κίνδυνο επιβολής ενός  βαρύτατου προστίμου από την Κομισιόν, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αποφάσισε να κλείσει τον ΧΥΤΑ λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Επειδή δεν υπήρχε εναλλακτική λύση ο ΧΥΤΑ μπορεί να έκλεισε αλλά λειτουργεί σιωπηρά για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια», τόνισε στη Greenagenda.gr o πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, Παναγιώτης Μυλωνάς.

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.  Οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως η κυβέρνηση  καλούνται να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις για την επίλυση ενός προβλήματος πολλών δεκαετιών.

Ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, αναφερόμενος στην απόφαση κλεισίματος, υποστήριξε ότι «δεν πήραμε ποτέ απάντηση για το πού θα πηγαίναμε τα απορρίμματά μας, κανείς δεν μας έδωσε την εναλλακτική λύση».

Ο κ. Κολοκοτσάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως έχει στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών και ζητά να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση για να προχωρήσει πιο γρήγορα ο προγραμματισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο έγγραφό του, υπενθυμίζει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την επιβολή προστίμου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο ΧΥΤΑ λειτουργεί εντός των ορίων του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου και μέσα σε περιοχή Natura 2000.

«Αυτό το θέμα εδώ και 10 χρόνια έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί καθώς αποτελεί μια βόμβα για το περιβάλλον αλλά και για τον τουρισμό μας. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για το θέμα της  διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά δεν έγινε κάτι ουσιαστικό», επισήμανε  ο κ. Κολοκοτσάς

«Από το 2006 έπρεπε να κλείσει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επιλύσουμε το θέμα τώρα και άμεσα, έχουμε εκπονήσει το σχέδιό μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουμε σχέδιο μιας προσωρινής μεταβατικής περιόδου, έως ότου να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΧΥΤΑ του Σκοπού λειτουργεί από το 1996 βάσει απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του 1992, η οποία ανανεώθηκε το 2000, τροποποιήθηκε και παρατάθηκε (με το πρόσχημα της αποκατάστασης) το 2011 και έληξε στις 31.12.2015.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της caretta caretta και σε  περίπτωση κατολισθήσεων θα είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές στο περιβάλλον.

«Μετά από περίπου 20 χρόνια, ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε υπερκορεσμό», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος   του ΦΟΔΣΑ, κ. Μυλωνάς.

Όπως μας εξηγεί, «θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του χώρου, ενώ με τα μηχανήματα που θα αγοραστούν με τον διεθνή διαγωνισμό θα γίνεται η διαλογή στη πηγή και η ανακύκλωση. Η κινητή μονάδα διαχείρισης θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία εντός του καλοκαιριού στον νέο αδειοδοτημένο χώρο όπου θα δημιουργηθεί ΧΥΤΥ, στην περιοχή του Βραχίωνα, που απέχει 22 χλμ  από την πόλη της Ζακύνθου».

«Σκοπός μας στη παρούσα φάση είναι η μείωση των απορριμμάτων. Για τη δημιουργία του ΧΥΤΥ θα απαιτηθεί  χρόνος ώστε να κατασκευαστούν οι κυψέλες κυττάρων που είναι απαραίτητες για την ταφή απορριμμάτων», συνέχισε.

Ο ετήσιος όγκος των απορριμμάτων φθάνει σήμερα τις 25.000 τόνους απορριμμάτων. «Με τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και κομποστοποίηση εκτιμούμε ότι από τον συνολικό όγκο θα απομείνει ως υπόλειμμα απορριμμάτων περίπου το 25% αυτών», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

χυτα χυτα3  χυτα5 χυτα6

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση