ΧΥΤΥ στην προστατευόμενη Γαύδο;

Τον δικό της Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μπορεί να αποκτήσει η Γαύδος στην προσπάθεια να μπει τέλος σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα το νησί.

Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, όπως τόνισε η δήμαρχος Γαύδου Γκέλη Καλλινίκου μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της πρώτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΔΙΣΑ, έπειτα από την απόφαση για συμμετοχή των Δήμων του Νομού Χανίων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η Γαύδος είναι αναγκασμένη με βάση τον νόμο να ναυλώνει ειδικό φορτηγό πλοίο για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κρήτη.

«Αυτό έχει φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τον Δήμο Γαύδου τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δήμος δεν έχει καν υπηρεσία καθαριότητας, ούτε και υπαλλήλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος του Δήμου είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται πάνω στο νησί.

Σημείωσε, δε, ότι παρά το γεγονός ότι όλη η Γαύδος είναι στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 νομικά είναι εφικτό κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη των τεχνικών δελτίων για τη μελέτη ενός ΧΥΤΥ στη Γαύδο, ενώ ο Δήμος με ιδίους πόρους έχει ήδη δημιουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών.

«Ελπίζουμε πλέον ότι σαν μέλη της ΔΕΔΙΣΑ θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουμε σε αυτό το μοντέλο και να δημοπρατήσει ακόμα η ΔΕΔΙΣΑ για τον Δήμο Γαύδου τη μελέτη για το ΧΥΤΥ, αφού δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο πριν», σχολίασε καταλήγοντας η κα. Καλλινίκου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση