Χωματέρες αποβλήτων μυδοκαλλιεργειών οι ακτές από την Πιερία έως την Αγία Τριάδα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μεγάλες ποσότητες πλαστικών βαρελιών, διχτυών και ματαφιών, απορρίμματα δηλαδή που προέρχονται από τις μυδοκαλλιέργειες, ξεβράζονται στις ακτές του Θερμαϊκού, από τη βόρεια Πιερία έως και την Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής είναι τεράστια. Η καταγραφή του σοβαρού αυτού προβλήματος λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.

Η Κίνηση Πολιτών Μεθώνης έχει καταγγείλει επανειλημμένως ότι εκατοντάδες πλαστικά βαρέλια, δίχτυα μυδοκαλλιεργειών, καθώς και ματαφιά ξεβράζονται στις ακτές, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες από την αυτοψία της Greenagenda.gr στο παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας και της Αγίας Τριάδας. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής είναι, πλέον, κάτι παραπάνω από σοβαρή.

Ο Ηρακλής Μακρής, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγίας Τριάδας, επισήμανε στη Greenagenda.gr ότι «στις ακτές της περιοχής ξεβράζονται σημαντικές ποσότητες των θαλάσσιων αυτών απορριμμάτων από τους μυδοκαλλιεργητές. Θα πρέπει κάτι να γίνει με τους συγκεκριμένους παραγωγούς, να τα μαζεύουν και να μην τα πετούν στη θάλασσα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι από τη θάλασσα ζουν και θα ζουν για πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του, οι κάτοικοι δίνουν έναν πολυετή αγώνα για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη επιβάρυνση του Θερμαϊκού και των ακτών με τα αυτά τα απορρίμματα τα οποία ξεβράζονται συνεχώς και κατά δεκάδες στις προστατευόμενες ακτές της Βόρειας Πιερίας. Τα μέλη της κίνησης πολιτών Μεθώνης κάνουν λόγο για αδράνεια των δημοσίων υπηρεσιών.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι τα εξής:

  • Η άμεση απομάκρυνση όλων των παλιών μυδοτροφείων ώς το τέλος του 2020. Η σύσταση ως εταιρεία και λειτουργία της προβλεπόμενης «ΠΟΑΥ Α.Ε. Μύδια Πιερίας» με ανάληψη υποχρεώσεων συλλογής των σκουπιδιών των μυδοτροφείων από τις ακτές.
  • Η έντονη και συνεχής παρουσία του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης στους χώρους των μυδοκαλλιεργειών για τον αυστηρό έλεγχο της απόρριψης διχτυών και «ματαφιών» μυδοτροφείων στη θάλασσα
  • Η ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (κλήση για συνδρομή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) για τη μελέτη/χαρτογράφηση της κατάστασης του βυθού του Δυτικού Θερμαϊκού σε σχέση με τα πλαστικά δίχτυα και ματάφια για να διαπιστωθεί και επιστημονικά το μέγεθος του προβλήματος που αναμφίβολα υπάρχει εφόσον σε κάθε ακτή του Κόλπου υπάρχουν δίχτυα και ματάφια μυδοτροφείων.

«Αν και βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση από το σημείο των μυδοκαλλιεργειών παρατηρούμε ότι τα συγκεκριμένα απορρίμματα ξεβράζονται κατά μήκος της ακτής της Πυλαίας, περίπου σε ποσοστό 50% υπάρχουν δίχτυα και ματαφιά. Δεν μπορεί να μην έχει εντοπιστεί το πρόβλημα. Επιτέλους χρειάζεται να μπουν τα όρια και οι φραγμοί, ωστόσο δεν γίνεται τίποτα. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια περιβαλλοντική βόμβα και απειλείται η ισορροπία του οικοσυστήματος», σημειώνει το μέλος της Κίνησης Πολιτών Μεθώνης, Γιάννης Μωυσίδης.

Όπως λέει, «πρέπει να καταλαβαίνουν και εμάς από αυτή την πλευρά που ζούμε από τον τουρισμό. Η θάλασσά μας πρέπει να είναι καθαρή. Η ευθύνη είναι και της Πολιτείας και για αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν οι μυδοπαραγωγοί για τη σημαντική ζημία που προκαλούν».

Ματαφιά αποκαλούν οι μυδοτρόφοι το πλαστικό μαύρο σχοινί μήκους 30-50 εκατοστών με το οποίο δένουν τα δίχτυα (που περιέχουν μύδια) με ένα χοντρό σκοινί (τη «μάνα») που επιπλέει στη θάλασσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση