Χωματερές: Κίνδυνος - θάνατος για την υγεία όσων ζουν κοντά τους

Οι χωματερές απειλούν ουσιαστικά την υγεία όσων ζουν σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από αυτές, καθώς επιβαρύνουν σημαντικά την λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Φραντσέσκα Ματαλόνι, μελέτησαν στοιχεία για την υγεία περίπου 242.400 ανθρώπων που ζούσαν σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από εννέα χωματερές , οι οποίες λειτουργούν αρκετές δεκαετίες στην περιοχή του Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας, που περιλαμβάνει και την Ρώμη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, για τη νοσηρότητα και θνησιμότητα των περιοίκων. Ως δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρησιμοποιήθηκαν οι μετρήσεις του αερίου υδροθείου (σουλφιδίου του υδρογόνου), που εκλύεται από τις χωματερές και είναι αντιπροσωπευτικό και των άλλων ρυπαντών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, διαπιστώθηκαν αυξημένα περιστατικά αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι καρδιαγγειακών.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο αερομεταφερόμενος κίνδυνος προέρχεται από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές. Επιπλέον, οι τελευταίες μπορεί να επιβαρύνουν το έδαφος και το νερό της περιοχής.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, κυρίως ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων, που είναι ένα σχετικά νέο εύρημα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση