Χωρίς ένοχο η οικολογική καταστροφή στην Αλυκή Λήμνου

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία υπόθεση σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην περιοχή της Αλυκής Λήμνου, η οποία ανήκει στις προστατευόµενες περιοχές του ∆ικτύου Natura 2000, ήρθε ξανά στο προσκήνιο εξαιτίας της δικαστικής της εξέλιξης.

Το θέμα είχε αναδείξει η Greenagenda.gr και τώρα το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Δήμαρχο Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη, για την συγκεκριμένη υπόθεση, που είχε αναδείξει ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα».

Ο δήμος Λήμνου στις αρχές του 2015, όταν μετά από έντονες βροχοπτώσεις ανέβηκε η στάθμη της Αλυκής και πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, με εκσκαφέα άνοιξε ένα κανάλι χωρίς καμία περιβαλλοντική άδεια. Η θάλασσα μπήκε στην Αλυκή, σημαντικό τμήμα της μετετράπη σε λιμνοθάλασσα και η οικολογική καταστροφή του υδροβιότοπου ήταν μεγάλη.

Μικρότερες τέτοιες παρεμβάσεις γίνονταν και στο παρελθόν χειρωνακτικά, το μέγεθος όμως του καναλιού που ανοίχτηκε τεχνικά ήταν τέτοιο που άλλαξε την φυσική ισορροπία.

Ο περιβαλλοντικός σύλλογος Ανεμόεσα από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και προσπάθησε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό για την αποκατάσταση αν είναι δυνατό της περιοχής.

Σύμφωνα με έκθεση του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου που παρενέβη μετά την κινητοποίηση της Ανεμόεσας, «ζημιά έγινε τόσο στην πανίδα όσο και στην χλωρίδα της περιοχής που αναγνωρίζεται ως οικότοπος που επηρεάζει τη δημιουργία των περιβόητων αμμοθινών της περιοχής. Η οικολογική του σημασία είναι μεγάλη και έγκειται στο ρόλο του ως δομικό στοιχείο στη δημιουργία της αμμοθινικής βλάστησης η οποία είναι σημαντική, καθώς συγκρατεί την άμμο, σταθεροποιεί την ακτογραμμή και λειτουργεί προστατευτικά για τις φυτικοινότητες του εσωτερικού. Και βέβαια για να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία απαιτείται η σωστή λειτουργία των ζωνών βλάστησης που τα αποτελούν και που διαταράχθηκαν με το άνοιγμα αυτού του καναλιού. Αυτό σημαίνει καταστροφή που δεν μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με το κλείσιμο του καναλιού».

Όμως το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τη μεταβολή της κατάστασης στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν αποδεικνύουν ζημιά στο περιβάλλον. Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζοντας ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση για παρεμβάσεις χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να ληφθεί, εξήγησε ότι ενήργησε απέναντι σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε πρωτοφανή επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα. Ως εκ τούτου το δικαστήριο τον απήλλαξε λόγω αμφιβολιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση