Χωρίς ενεργειακούς επιθεωρητές και ΠΕΑ ήδη για μία εβδομάδα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σε κωμικοτραγική εξελίσσεται η κατάσταση με το θέμα των ενεργειακών επιθεωρήσεων και των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) των κτηρίων. Το ΥΠΕΝ νομοθέτησε πριν λίγες ημέρες μια μικρή παράταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου  προκειμένου να προλάβει να αλλάξει τον τρόπο πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών αλλά ο νόμος δεν έχει ακόμη (μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουλίου) δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε ότι οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές, αυτοί δηλαδή που έχουν εγγραφεί ως ενεργειακοί επιθεωρητές μόνο με το πτυχίο τους και την εμπειρία τους και όχι με εξετάσεις, μπορούν να κάνουν επιθεωρήσεις μέχρι 30 Ιουνίου 2016. Η προθεσμία πέρασε, ο νόμος με την μηνιαία παράταση ψηφίστηκε αλλά ως γνωστός αν δεν δημοσιευτεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί! Και παίρνουν τηλέφωνα από το ΥΠΕΝ στο Εθνικό Τυπογραφείο αλλά ακόμη δεν έχει φανεί φως! Υπόσχονται όμως ότι σήμερα – αύριο δημοσιεύεται αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη!

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι χιλιάδες προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές να μην μπορούν να κάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις και να μην μπορούν να εκδώσουν ΠΕΑ.

Για του λόγου το αληθές, σχετική ανακοίνωση έχει εκδοθεί από την ιστοσελίδα buildingcert.gr του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και το Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων. Εκεί, σε άψογη υπηρεσιακή γλώσσα για να μη γίνεται απολύτες σαφές στο κοινό τι ακριβώς αφορά αναφέρεται επί λέξει:

«Σας ενημερώνουμε ότι στις 30 Ιουνίου 2016 ψηφίστηκε το άρθρο 67 του νόμου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ ………. και Τουρισμού», που αφορά στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και σύμφωνα με την οποία «Το άρθρο 33 του ν. 4342/2015 (Α` 143) αντικαθίσταται ως εξής: Η προθεσμία του εδαφίου α’ και του εδαφίου β’ της περίπτωσης β’ της παρ. 6 του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010 (Α’ 177), που προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 23 του άρθρου 10 του ν. 4315/2014 (Α’ 269), παρατείνεται από 30 Ιουνίου 2016 έως 31 Ιουλίου 2016. Από την 1η Αυγούστου 2016 διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και απολύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που δεν έχουν υποβάλει Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται κατά το ως άνω χρονικό διάστημα θεωρούνται έγκυρα ως προς κάθε συνέπεια.» Μέχρι να δημοσιευθεί ο προαναφερθείς νόμος, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 23 (παρ.1) του ν.4351/2015 (ΦΕΚ Α 164), σύμφωνα με το οποίο «Το άρθρο 33 του ν. 4342/2015 (Α΄ 143) αντικαθίσταται ως εξής: «Η προθεσμία…... Από την 1η Ιουλίου 2016 διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και απολύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που δεν έχουν υποβάλει Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται κατά το ως άνω χρονικό διάστημα θεωρούνται έγκυρα ως προς κάθε συνέπεια.»

Ήδη η αγορά για μία εβδομάδα λειτουργεί μόνο με τους 500 περίπου μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα που έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν πιστοποιηθεί ως Οριστικοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, καθώς γεωγραφικά (και… τιμολογιακά) δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση σε όλη τη χώρα.

Η σπουδή του ΥΠΕΝ να αλλάξει τον τρόπο πιστοποίησης δεν απέδωσε χρονικά, αφού δεν κατάφερε να νομοθετήσει εγκαίρως, χρειάστηκε να δώσει παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς, αυτή ήρθε πολύ καθυστερημένα και δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς που όλα αυτά έγιναν προ της ανακοίνωσης των βάσεων των πανελληνίων εξετάσεων, οπότε όλοι γνωρίζουμε ότι αυξάνεται αλματωδώς η ζήτησε για ενοικίαση κατοικιών και επομένως για έκδοση ΠΕΑ… Το θέμα αναμένεται να επιλυθεί προσωρινά εντός 1-2 ημερών, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της συγκεκριμένης ρύθμισης παράτασης. Για την οριστική επίλυση του ζητήματος με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου θα επανέλθουμε…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση