Χωρίς σταματημό το περιβαλλοντικό έγκλημα με τις καύσεις καλαμιώνων στη Βεγορίτιδα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Δεν έχει τέλος η καταστροφή των καλαμιώνων στη λίμνη Βεγορίτιδα, ενός εξαιρετικά σημαντικού υγροτόπου της δυτικής Μακεδονίας, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει περιέλθει στη δίνη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Η δράση των εμπρηστών των καλαμιώνων είναι πολυετής και, όπως αποδεικνύεται με την πάροδο των ετών, παραμένει ατιμώρητη, καταστρέφοντας την ορνιθοπανίδα και το οικοσύστημα του υγροτόπου.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ασυνείδητοι εμπρηστές έβαλαν εκ νέου φωτιές σε καλαμιώνες στην περιοχή της Άρνισσας, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεσή τους.

«Προφανώς η μη σύλληψη κανενός δράστη τόσα χρόνια οδηγεί το σύνολο των σκεπτόμενων πολιτών στο συμπέρασμα πως κάτι δεν πάει καλά. Η οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος μόνο το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας μπορεί να καταστρέψει», αναφέρουν στη Greenagenda.gr τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Βεγορίτιδας.

Παρά τις χρόνιες προσπάθειες, το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα των παράνομων καύσεων στην περιοχή δεν λέει να σταματήσει.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άρνισσας του δήμου Έδεσσας, Νίκος Παπαγιαννίδης. «Οι ασυνείδητοι έβαλαν ξανά φωτιές στη λίμνη Βεγορίτιδα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, τον δήμαρχο Έδεσσας και τους βουλευτές της Πέλλας.

Ο κ. Παπαγιαννίδης ζητεί τη συνεισφορά τους ώστε να σταματήσει η καταστροφή της ορνιθοπανίδας και του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο κ. Παπαγιαννίδης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Αναζητείται λύση, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, πρέπει να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης και θέλουμε οι αρμόδιοι να έρθουν στην περιοχή για να δουν την κατάσταση», σημειώνει.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται αργυροπελεκάνοι οι οποίοι έφτασαν πριν από μια εβδομάδα στη λίμνη.

 

Το πρόβλημα πάει Ευρώπη

«Παλεύουμε χρόνια και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ορνιθοπανίδα και το οικοσύστημα καταστρέφεται διαχρονικά, πέρα από την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση λόγω της ρύπανσης. Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο αδιαφορεί και κάθε αρμόδιος φορέας τηρεί σιγήν ιχθύος. Ο Σύλλογος μας έχει ετοιμάσει αναφορά στις ευρωπαϊκές αρχές αφού εξάντλησε όλες τις προσπάθειές του», τονίζει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας Νίκος Μούλας.

Σύμφωνα με το κ. Μούλα τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπάλληλο της αρμόδιας Υπηρεσίας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή.

Εναέριες εικόνες: Θερίζει την ορνιθοπανίδα της Βεγορίτιδας η διαχρονική καύση καλαμιώνων

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση