Χόγκαν από Θεσσαλονίκη: Στο επίκεντρο για την Κομισιόν η αειφόρος παραγωγή

του Νίκου Αβουκάτου

Εκτενής αναφορές στην αειφόρο ανάπτυξη πραγματοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3rd Agricultural Business Summit του Economist, που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Χόγκαν, «στην Επιτροπή μάς αφορά η αειφόρος ανάπτυξη και σε αυτό θα πρέπει επικεντρώσει η Ελλάδα, η οποία διαθέτει ποιοτικά και δημοφιλή προϊόντα», υπενθυμίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη προασπίζεται σε πολλά νέα projects, στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020. «Η αειφόρος ανάπτυξη είναι η λέξη κλειδί για τους αγρότες στα επόμενα χρόνια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες λαμβάνουν 15 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και ενισχύσεις για τη βελτίωση της  παραγωγής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. «Θέλουμε οι αγρότες να έχουν κίνητρα, να προστατεύουν, όμως, το περιβάλλον πραγματοποιώντας μια αειφόρο παραγωγή», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Αναφερόμενος στην ΚΑΠ, σημείωσε ότι αυτή δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα αλλά και τη συνοχή των οικοσυστημάτων.

«Για τους αγρότες και όσους απασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προάγει την καινοτομία με το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, αρκετά χρήματα αφορούν τη μεταφορά γνώσης για αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμες πρακτικές καινοτομίας προς όφελος των αγροτών», είπε.

Διαβεβαιώσεις για ασπίδα στη φέτα

Παράλληλα, ο Επίτροπος έδωσε διαβεβαιώσεις για την προστασία της ονομασίας της φέτας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει περισσότερη προστασία από ποτέ για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, κάτι που θα περιμέναμε να αναγνωρίζεται» τόνισε ενδεικτικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως υπενθύμισε, «το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ, δεν υπήρχε καμία προστασία της φέτας».

«Χάρη στις δικές της ενέργειες η Κομισιόν φρόντισε για την προστασία της ελληνικής ονομασίας, διασφαλίζοντάς την σε ακόμη 15 χώρες εκτός της ΕΕ. Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα», συμπλήρωσε.

Έρχεται η προκήρυξη για το αγροτικό net - metering

apostolou (600 x 338)

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής τονίζοντας ότι «η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το βάρος τής οικονομικής ανάπτυξης. Ο αγροδιατροφικός τομέας  έχει μπει στη βασική ενδεκάδα των προσπαθειών μας για την  ανασυγκρότηση της υπαίθρου».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε σημεία του σχεδίου του υπουργείου. «Η ανάγκη των αγροτών σε φθηνότερη  ενέργεια έχει μεγάλη σημασία και με το net - metering οι αγρότες θα μπορούν να εγκαταστήσουν ένα ενεργειακό σύστημα προς όφελός τους», σημείωσε και, όπως γνωστοποίησε, το έργο αυτό θα προκηρυχθεί άμεσα.

«Στις προτεραιότητές μας», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, «είναι η αειφόρος διαχείριση των βοσκοτόπων και οι εκτάσεις αυτές θα μετατραπούν σε μια "πράσινη" βοσκήσιμη γη στην κτηνοτροφία μας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση