«Ψάχνουν» 120 εκατ. ευρώ για τους τελευταίους 18.000 δικαιούχους του παλαιού «Εξοικονομώ»

των Γιώργου Μητράκη και Πασχάλη Μεντίζη

Με την «πυροδότηση» αυτές τις ημέρες της δεύτερης συμπληρωματικής φάσης (ενδιάμεσης γέφυρας) του 1ου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ανοίγει ο δρόμος για δύο ακόμη «επεισόδια» του δημοφιλούς προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων. Κατ' αρχάς για την τρίτη συμπληρωματική – ενδιάμεση φάση του 1ου Εξοικονομώ, πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου, και εν συνεχεία για το νέο, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», στις αρχές του 2018.  

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, διοχετεύονται αυτές τις μέρες στην αγορά από εθνικούς πόρους ακόμη 61 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος για το 1ο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Από το νέο πρόγραμμα - «γέφυρα» θα καλυφθούν πάνω από 6.000 «λιμνάζοντες» δικαιούχοι του πρώτου προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 με 75 εκατ. ευρώ, κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους. Έτσι, τα δύο ενδιάμεσα προγράμματα ενισχύουν συνολικά περίπου 15.000 νοικοκυριά, από τα περίπου 33.000 που είχαν μείνει εκτός του αντίστοιχου προγράμματος του ΕΣΠΑ 2007-2013 και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν, λόγω εξάντλησης των κονδυλίων.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετα 100 – 120 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει και σε τρίτη συμπληρωματική διαδικασία – γέφυρα, ώστε να ικανοποιηθούν και οι τελευταίοι από τους «λιμνάζοντες» δικαιούχους, που είχαν υποβάλει αιτήσεις το 2013. Με δεδομένη την καθ’ οδόν απώλεια περίπου του 25% των αιτήσεων, καθώς αυτοί που τις υπέβαλαν μετάνιωσαν και δεν υλοποιούν δράσεις του προγράμματος, εκτιμάται ότι το 1ο «Εξοικονομώ» θα κλείσει με τη χρηματοδότηση 12.000 – 13.000 δικαιούχων από το παρελθόν.

Με δεδομένο ότι από τα έργα της δεύτερης «γέφυρας», η τελική φάση της οποίας ξεκινάει αυτές τις μέρες, χρήματα αναμένεται να πέσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η «τρίτη» γέφυρα οι δικαιούχοι αναμένεται να ικανοποιηθούν τους πρώτους μήνες του 2018. Τόσο για την πρώτη, όσο και για τη δεύτερη «γέφυρα» τα χρήματα βρέθηκαν από τρεις πηγές: από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από την επιστροφή των κονδυλίων του προγράμματος που είχαν χορηγηθεί ως δάνεια και από το ταμείο για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Κάτι ανάλογο αναζητά η κυβέρνηση και για την τρίτη «γέφυρα». Το θέμα συζητήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ημέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ, ενώ ενήμεροι είναι τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η πολιτική λογική που υπάρχει πίσω από την απόφαση για την τρίτη «γέφυρα» είναι απλή: καμία άλλη δράση του δημοσίου σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί με 100 – 120 εκατ. ευρώ να δημιουργήσει 12.000 – 13.000 ευχαριστημένους πολίτες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους, καθώς επίσης και να τονώσει χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις του πολύπαθου τα τελευταία χρόνια κλάδου των κατασκευών, που θα εξυπηρετήσουν τη ζήτηση.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση