Όλο το ν/σ για την ανακύκλωση - Τέλος στην πλαστική σακούλα από το 2018

Στη μείωση της τελικής διάθεσης των αποβλήτων μέσω της ενθάρρυνσης της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης των υλικών και της ανακύκλωσης, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νέο Σχέδιο Νόμου που αφορά στην εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών κι άλλων προϊόντων.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή, με βασική του αρχή: «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο, πατώντας ΕΔΩ.

Ειδικότερα, στα μέτρα που προβλέπονται, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η χρήση υλικών που προέρχονται από ανακυκλωμένα απόβλητα συσκευασίας για την παραγωγή συσκευασιών και άλλων προϊόντων με σκοπό τη βελτίωση της αγοράς για τα συγκεκριμένα υλικά.

Όπως αναφέρεται, από την 1η Ιαναουρίου 2018:

- δεν επιτρέπεται η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

- επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους, ανά τεμάχιο. Το περιβαλλοντικό τέλος θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό θα αποτελούν δημόσιο έσοδο που θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και, στη συνέχεια θα ανταποδίδεται υπέρ του ΕΟΑΝ.

-  καθίσταται υποχρεωτική η αποτύπωση επί των πλαστικών σακουλών μεταφοράς κωδικού αναφοράς των στοιχείων προέλευσης τόπου και ημερομηνία παραγωγής.

Για την εφαρμογή των μέτρων, το πάχος για τις πλαστικές σακούλες καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Με ΚΥΑ καθορίζονται επίσης το ύψος των περιβαλλοντικών τελών, ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής, είσπραξης και απόδοσής του, οι δράσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη, οι υποχρεώσεις εμπόρων και παραγωγών, οι έλεγχοι κ.α. Το σχέδιο νόμου, που είχε επεξεργαστεί πέρσι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης χωρίς να προλάβει να θεσμοθετήσει, ανοίγει ξανά την συζήτηση με τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης, τους δήμους και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες το σχέδιο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους φορείς της ανακύκλωσης. Ο ίδιος προβληματισμός παραμένει, καθώς οι διατάξεις του προηγούμενου σχεδίου που χαρακτηρίζονταν δυσμενείς από τον κλάδο, παραμένουν και στο παρών σχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν με πάνω από 10% των εισφορών τους, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Η πρόβλεψη δεν εφαρμόζεται τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας των συστημάτων και για φορείς που το κόστος λειτουργίας είναι μόνο διοικητικό.

Πλαφόν μπαίνει και στα αποθεματικά τους, δηλαδή στα έσοδα που δεν καλύπτουν το κόστος ανακύκλωσης. Το σχέδιο διατηρεί την προηγούμενη ρύθμιση βάσει της οποίας για όσα συστήματα έχουν συμπληρώσει τριετία, το αποθεματικό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 35% των διαθέσιμων συνολικών εσόδων κατά το προηγούμενο έτος χωρίς προηγούμενη απόφαση του Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Μπαράζ συναντήσεων για Φάμελλο

Από σήμερα ο κ. Φάμελλος ξεκινά σειρά επαφών με ΚΕΔΕ, Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, (κατά πληροφορίες τα συστήματα θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της ΕΕΑΑ κ. Ραζής) αλλά και εκπροσώπους του ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, ΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ, προκειμένου να γίνει η τελική επεξεργασία του νόμου μέσα από την διαβούλευση με τους φορείς. Όλες οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού:

·        Τετάρτη 21/06/2017 και ώρα 14:00 συνάντηση με ΚΕΔΕ, ΦΟΔΣΑ και ΕΝΠΕ, στον 7ο όροφο του ΥΠΕΝ (Μεσογείων 119)

·        Τετάρτη 21/06/2017 και ώρα 17:00 συνάντηση με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, πλην των ΑΕΚΚ, στον 6ο όροφο του ΥΠΕΝ (Μεσογείων 119)

·        Πέμπτη 22/06/2017 και ώρα 17:00 συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΒΕΑ, ΚΕΕΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ στον 6ο όροφο του ΥΠΕΝ (Μεσογείων 119)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση