«Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες»: Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ για τη βιολογική καλλιέργεια

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και έχοντας αποσπάσει το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο και γεμάτο χιούμορ ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, ετοιμάζεται για την προβολή του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η αθηναϊκή πρεμιέρα θα γίνει στις 11 Απριλίου στον κινηματογράφο Δαναό, παρουσία της σκηνοθέτιδας και των πρωταγωνιστών της ταινίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι προβολές στο Δαναό θα συνοδεύονται από εκδηλώσεις και συζητήσεις με καλεσμένους, γύρω από τα θέματα που θίγει το ντοκιμαντέρ, όπως η παραγωγή τοπικών ελληνικών προϊόντων, η ελληνική γαστρονομία, η βιωσιμότητα, η διάσωση και διάδοση παλιών ποικιλιών και σπόρων και η αναγέννηση των αγροτικών κοινοτήτων. Ακόμη θα διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με τις μεθόδους καταγραφής στο ντοκιμαντέρ και τον ρόλο των μύθων και της μουσικής στη ζωή μας.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκη (από 11/4, Αποθήκη 1, Λιμάνι), την Καρδίτσα (από 11/4, Δημοτικός Κινηματογράφος Καρδίτσας), τον Βόλο (13/4, Αχίλλειον), την Πάτρα (17/4, Κιν/θέατρο Πάνθεον) και στην Αμαλιάδα (17/4, CineCinema) σε διανομή από το CineDoc.

Παράλληλα, στις 4 Απριλίου, έχει την τιμή να αποτελεί την ταινία έναρξης του Visions du Réel, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, που λαμβάνει χώρα στην Nyon της Ελβετίας κάθε άνοιξη και γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια.

Σύνοψη

Σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή διαφορετικά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

Τo ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της STEFI&Lynx (Σπύρος Μαυρογένης) και της ΑΝΕΜΟΝ Productions (Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ), σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την COSMOTE TV, και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe - Media της ΕΕ, της 2|35 και της ΕΡΤ. Η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο Docs in Progress 2018 του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείου καλύτερου ντοκιμαντέρ, καθώς και στην διεθνή αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, IDFA Forum 2018.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά το τέλος των προβολών στον κινηματογράφο Δαναό, θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, στην οποία θα συμμετέχει και η σκηνοθέτρια Μαριάννα Οικονόμου:

Πέμπτη 11/4, 20:15 Αθηναϊκή πρώτη προβολή, παρουσία των συντελεστών της ταινίας. Θα ακολουθήσει κέρασμα τοπικών προϊόντων του χωριού Ηλιάς και θεσσαλικό τσίπουρο Τσιλιλή.
Παρασκευή 12/4, 18.00 Συζήτηση μεταξύ του πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ, Αλέξανδρου Γκουσιάρη, και του καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας, Κωνσταντίνου Καραντινινή. Θα ακολουθήσει κέρασμα τοπικών προϊόντων από τη Θεσσαλία.
Παρασκευή 12/4, 20:00 Προβολή σε συνεργασία με τον Γαστρονόμο, παρουσία του Αρχισυντάκτη των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής» Άγγελου Ρέντουλα και του Αλέξανδρου Γκουσιάρη.
Σάββατο 13/4, 18.00 Συζήτηση με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη για τη χρήση τοπικών προϊόντων στη μαγειρική.
Σάββατο 13/4, 20.00 Συζήτηση για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ μεταξύ της κριτικού κινηματογράφου Μαρίας Κατσουνάκη, της σκηνοθέτριας Μαριάννας Οικονόμου και της μοντέρ Ευγενίας Παπαγεωργίου.
Κυριακή 14/4, 16:00 Προβολή της ταινίας με αγγλικούς υπότιτλους.
Κυριακή 14/4, 18:00 Συζήτηση με τον ψυχαναλυτή Γεράσιμο Στεφανάτο γύρω από το ρόλο του μύθου και της φαντασίας στη ζωή των ανθρώπων στην πόλη και στον κάμπο.
Δευτέρα 15/4, 20:00 Συζήτηση για το ρόλο της μουσικής στη ζωή μας και στον κινηματογράφο με την voice soloist Άννα Παγκάλου.
Τρίτη 16/4, 20.00 Συζήτηση με τον ιδρυτή της κοινότητας «Πελίτι», Παναγιώτη Σαϊνατούδη, για τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων. Μετά την προβολή θα μοιραστούν σπόροι στο κοινό.
Τρίτη 16/4, 22.00 Προβολή της ταινίας με αγγλικούς υπότιτλους.
Τετάρτη 17/4, 20:00 Συζήτηση για τους νέους γεωργούς με τον Γεώργιο Παπαδάκη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Νικόλαο Γούσιο, ωφελούμενο του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, το οποίο υλοποιείτε με αποκλειστική δωρεά του  Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Λίγα λόγια για τους καλεσμένους
Κωνσταντίνος Καραντινινής Γεωργο-οικονομολόγος με σπουδές Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και διδακτορικό στην Αγροτική Οικονομία στο University of Saskatchewan, στον Καναδά. Την περίοδο αυτή διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Άγγελος Ρέντουλας Αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής»
Νίκος Φωτιαδης Αρχιμάγειρας με διακρίσεις (χρυσούς σκούφους και αστέρι Michelin), είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, executive chef της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας «Μπριγάδα» που περιλαμβάνει τους Λευτέρη Λαζάρου, Κωνσταντίνα Φάκλαρη, Γιάννη Μπαξεβάνη, Νίκο Πελεγρίνη, Παναγιώτη Γιακαλή, Παναγιώτη Πουλόπουλο κα.
Μαρία Κατσουνάκη Αρθρογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με τη δημοσιογραφία από το 1984.
Γεράσιμος Στεφανάτος Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrieme Groupe O.P.L.F.
Άννα Παγκάλου Voice soloist performer που πειραματίζεται ανάμεσα στα όρια του κλασικού τραγουδιού και τις νέες φόρμες που δημιουργούνται από τις πειραματικές ηχητικές πρακτικές.
Παναγιώτης Σαϊνατούδης Ιδρυτής και συντονιστής της κοινότητας «Πελίτι». Διοργάνωσε τον πρώτο κύκλο μαθημάτων οικολογικής γεωργίας το 1990. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια συγκεντρώνοντας σπόρους υπό εξαφάνιση.
Γεώργιος Παπαδάκης Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας.
Νικόλαος Γούσιος Νέος αγρότης που συμμετέχει στο πρόγραμμα "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά". Καλλιεργεί αρκετά είδη και παρακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των αρωματικών φυτών, το οποίο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτριας

Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα, κανάλια και οργανισμούς. Από το 2000 ασχολείται με το ντοκιμαντέρ όπου εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα–Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια (BBC, ARTE, YLE) που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «Άκουσέ με», «Food for Love»). Η τελευταία της ταινία, «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Βασικοί συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου, Παραγωγοί: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου, Δ/νση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδελάς, Ηχοληψία: Άρης Καφετζής, Γιάννης Αντύπας, Μαριάννα Οικονόμου, Sound design: Παύλος Χριστοφοράκος, Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος, Χρωματική επεξεργασία: Μάνος Χαμηλάκης, Δ/ση Παραγωγής: Ηλέκτρα Πέππα, Σωτηρία Στέργου, Ζανίν Λουλούδη
Εταιρείες Παραγωγής: Stefi-Lynx και ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS
Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, COSMOTE TVΜε την υποστήριξη: πρόγραμμα Creative Europe - Media της ΕΕ, 2|35, ΕΡΤ
Χορηγός: Τσιλιλής Αμπελουργία - Οινοποιία - Αποσταγματοποιία – Τσίπουρο

FACEBOOK https://www.facebook.com/whentomatoesmetwagner

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση