Όφελος για περιβάλλον και... τσέπη η συντήρηση του δικτύου θέρμανσης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η ώρα της συντήρησης του δικτύου θέρμανσης, που φροντίζει να σας κρατά ζεστούς τις ημέρες του επερχόμενου χειμώνα, έφτασε.

Η συντήρηση δεν έχει να κάνει μόνο με την εξασφάλιση της μακροβιότητας του συστήματος θέρμανσης, είτε αυτό χρησιμοποιεί φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο, αλλά έχει άμεση σχέση και με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ορισμένα από τα συνήθη προβλήματα των εγκαταστάσεων θέρμανσης, που αποτρέπονται με την σωστή συντήρηση είναι:

  • η εσωτερική διάβρωση των μετάλλων του συστήματος με τη δημιουργία οξειδίων των μετάλλων, γνωστών σαν «λάσπη μαγνητίτη»,
  • οι επικαθίσεις αλάτων και
  • η ηλεκτρολυτική διάβρωση.

Τα κυριότερα οφέλη από την συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι:

- Οικονομία στο καύσιμο.
- Μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο.
- Αυξημένη ασφάλεια στο σύνολο της εγκατάστασης θέρμανσης.
- Αποφυγή δαπανών για έκτακτες βλάβες, αφού με την σωστή συντήρηση, οι βλάβες προλαμβάνονται.

Με στόχο την ποιοτική συντήρηση του δικτύου θέρμανσης και την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες και προϊόντα, που προσφέρουν μεγάλη αντοχή και αυξημένη οικονομία.

Η μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η λάσπη μαγνητίτη, η οποία δημιουργείται στα κλειστά συστήματα θέρμανσης είναι τα μαγνητικά φίλτρα, τα οποία πλέον αποτελούν μέρος κάθε σύγχρονου συστήματος, αφού προσδίδουν πολλαπλά οφέλη σε κάθε εγκατάσταση.

Την ίδια στιγμή απαραίτητη είναι και η εξαέρωση των συστημάτων θέρμανσης, καθώς είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να συσσωρεύεται αέρας σε διάφορα σημεία του δικτύου.

Ο αέρας αυτός εγκλωβίζεται είτε κατά το αρχικό γέμισμα του δικτύου, είτε στη συνέχεια λόγω μείωσης της πίεσης του νερού και η συσσώρευση του έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην εγκατάσταση.

Ειδικότερα, ο αέρας περιέχει οξυγόνο, το οποίο αντιδρά με τα χαλύβδινα στοιχεία της εγκατάστασης και τα οξειδώνει (τα σκουριάζει), ενώ παράλληλα εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του νερού στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μετάδοση θερμότητας από την πηγή (λέβητας) στους αποδέκτες (στα σώματα, στην ενδοδαπέδια εγκατάσταση κα).

Η μεγάλη συσσώρευση αέρα μπορεί να διακόψει εντελώς την ροή σε έναν ή περισσότερους κλάδους του δικτύου, με αποτέλεσμα οι κλάδοι αυτοί να μην θερμαίνονται και να υπάρχει μείωση της απόδοσης.

Όσον αφορά στην ετήσια συντήρηση της ατομικής μονάδας φυσικού αερίου, αυτή περιλαμβάνει σειρά ελέγχων (διαρροής, παροχής και πίεσης φυσικού αερίου, σύσφιγξη υδραυλικών συνδέσεων, καθαρισμό δικτύου απαγωγής καυσαερίων και θαλάμου καύσης, συμπλήρωμα αέρα δοχείου διαστολής κτλ).

Η μακροζωία δε του λέβητα επιβάλλει κάθε δύο χρόνια να εκτελείται και χημικός καθαρισμός στους εναλλάκτες πρωτεύοντος-ζεστού νερού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση