«Όχι» κατοίκων και φορέων της Ζίτσας στις πέντε μονάδες βιοαερίου

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μετά τον Βόλο όπου το Σάββατο χιλιάδες κάτοικοι με ένα ογκώδες συλλαλητήριο δήλωσαν την αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση, ήρθε την Κυριακή η σειρά κατοίκων της Ζίτσας Ιωαννίνων να διαδηλώσουν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, για ένα ζήτημα που έχει φτάσει μέχρι και στη Βουλή.

Όπως έχει γράψει η Greenagenda, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων.

Το συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά επί του περιεχομένου των φακέλων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία των πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ., καθώς ο αριθμός των μονάδων και τα ζωικά απόβλητα (πτηνοτροφείων και χοιροστασίων) που θα επεξεργάζονται είναι υπερβολικά μεγάλος και θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.

Όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας) γνωμοδότησε θετικά για τις συγκεκριμένες επενδύσεις και απέρριψε οποιοδήποτε επιχείρημα για περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών, που θα αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες μονάδες.

Έτσι, την προηγούμενη Κυριακή κάτοικοι και φορείς του δήμου Ζίτσας κινητοποιήθηκαν και προχώρησαν σε αποκλεισμό της εισόδου της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων με στόχο να αναδείξουν το πρόβλημα και να καταστήσουν σαφές ότι η περιοχή δεν αντέχει το μέγεθος αυτών των μονάδων.

Ήδη εκκρεμούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τον Δήμο Ζίτσας, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Σύνδεσμο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ, μέσω των οποίων επιδιώκουν την ακύρωση των σχετικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Στη συγκέντρωση εκπροσωπήθηκαν δεκάδες φορείς της περιοχής των Ιωαννίνων, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων, που διαφωνούν με τη λειτουργία των μονάδων βιοαερίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, κ. Λευτέρης Αραμπατζής αναφέρθηκε στα προβλήματα, που ενδεχομένως προκαλέσει η λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων.

«Πρόκειται για δραστηριότητες που κακώς χωροθετήθηκαν κοντά σε τρία χωριά. Αυτό που πρέπει να περιφρουρήσουμε είναι ο χαρακτήρας της ΒΙ.ΠΕ», υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

Πηγή φωτογραφιών: epiruspost.gr

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση