Όχι σε επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα από την Ιρλανδία

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που απομακρύνει δημόσια χρήματα από τα ορυκτά καύσιμα, μετά από μια απόφαση ορόσημο του κοινοβουλίου της χώρας, θα καταστεί η Ιρλανδία.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Τόμας Πρινγκλ, θα υποχρεώσει το Ίδρυμα Στρατηγικών Επενδύσεων της Ιρλανδίας να πωλήσει τις επενδύσεις του στην παγκόσμια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, οι οποίες τον Ιούνιο του 2017 ανέρχονταν σε 318 εκατομμύρια ευρώ σε 150 εταιρείες παγκοσμίως.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις της Ιρλανδίας για την κλιματική αλλαγή, όπως αυτές συμφωνήθηκαν στη Συνθήκη του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κυβέρνηση υποστήριξε το νομοσχέδιο, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου τις τελευταίες ημέρες.Το νομοσχέδιο, μετά τη Γερουσία, αναμένεται να εγκριθεί γρήγορα και να γίνει νόμος μέχρι το τέλος του έτους.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε το όλο επιχείρημα γύρω από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφωνεί θα ενισχύσει τη θέση της ώστε να τηρήσει τη δέσμευσή της. Η Ιρλανδία πρέπει να αναλάβει το δίκαιο μερίδιό της στην κλιματική δράση», δήλωσε ο Πρινγκλ.

«Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί μαρτυρία της διακομματικής συνεργασίας και υποστήριξης στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην Ιρλανδία, αλλά και μια νίκη για το διεθνές κίνημα εναντίον των επενδύσεων ορυκτών καυσίμων», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία δεν έχει την καλύτερη φήμη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κλιματική πολιτική, και μόλις τον περασμένο μήνα κατατάχθηκε ως η δεύτερη χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα από την ΜΚΟ Climate Action, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση