“Πίστη σε ένα ξεχασμένο μέρος”

Photo: Julian Hoffman

 Ένα βραβευμένο κείμενο για την Πρέσπα από τον Julian Hoffman.

 http://julian-hoffman.com

«Αν και χρησιμοποιείται ευρέως, η λέξη πίστη δεν είναι εύκολο να οριστεί», γράφει ο Julian Hoffman στο βραβευμένο του δοκίμιο “Faith in a Forgotten Place”, το οποίο κέρδισε εκτός από πολλούς νέους αναγνώστες και το πρώτο βραβείο του ετήσιου διαγωνισμού που διοργανώνει το γνωστό ηλεκτρονικό έντυπο Terrain.org στην κατηγορία nonfiction.

Ο Julian, άγγλος συγγραφέας που μένει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών, έχει δημοσιεύσει μία σειρά δοκιμίων, πολλά από τα οποία μιλούν για την Πρέσπα. Τα τελευταία χρόνια ταξίδευε μαζί με τον Francois Doleson, συνεργάτη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), στο χωριό Zagradec της Αλβανίας προκειμένου να παρακολουθήσει και να γράψει για το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΠΠ εκεί. Αποτέλεσμα των επισκέψεων, της έρευνας και των συνεντεύξεων που πήρε από τους ανθρώπους εκεί ήταν η συγγραφή αυτού του υπέροχου δοκιμίου, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει το έργο της ΕΠΠ σε αυτό το μικρό και ξεχασμένο από το χρόνο μέρος.

Photo:Julian Hoffman

                                                                

Το χωριό Zagradec βρίσκεται στη νότια όχθη της Μικρής Πρέσπας που ανήκει στην Αλβανία και που από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 υποβαθμίστηκε περιβαλλοντικά και οικονομικά εξαιτίας της εκτροπής του ποταμού Ντέβολλι και της σύνδεσής του με τη λίμνη. Η συγκεκριμένη εκτροπή πραγματοποιήθηκε με στόχο να εξυπηρετηθούν οι αρδευτικές ανάγκες της Κορυτσάς, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα φερτά υλικά του ποταμού κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης με αποτέλεσμα την ευρύτερη υποβάθμιση της περιοχής. Με στόχο την ανάδειξη της περιοχής, η ΕΠΠ το 2007 αναστήλωσε ένα μικρό κτήριο στο Zagradec και το μετέτρεψε σε Κέντρο Πληροφόρησης για την Πρέσπα, ενώ συγχρόνως υποστήριξε τη σύσταση συλλόγου από τις γυναίκες της περιοχής, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν σε οικοτουριστικές δραστηριότητες.

«Η ΕΠΠ πιστεύει βαθιά στην αξία της προστασίας και ήπιας ανάπτυξης της Μικρής Πρέσπας στην Αλβανία κι έχει επενδύσει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους εδώ και πολλά χρόνια γι' αυτό το σκοπό, αντίθετα με πολλούς κρατικούς και διεθνείς φορείς που -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- αγνοούσαν την περιοχή. Ευχαριστούμε πολύ τον Julian Hoffman που μοιράστηκε μαζί μας αυτή την "πίστη" και για την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά του στον συγκεκριμένο τόπο, στους ανθρώπους και στο έργο της ΕΠΠ» μας λέει η Βιβή Ρουμελιώτου, Υπεύθυνη Τομέα Πολιτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΕΠΠ.

Το διήγημα έχει δημοσιευτεί μαζί με οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα του εντύπου Terrain.οrg και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ στα αγγλικά www.terrain.org/essays/28/hoffman.htm. Το κείμενο θα είναι διαθέσιμο σύντομα και στην ελληνική γλώσσα στην ιστοσελίδα της ΕΠΠ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!