Άρχισε η πιλοτική λειτουργία του πράσινου project TILOS

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πιλοτική λειτουργία έχει τεθεί εδώ και έναν μήνα το καινοτόμο project TILOS στο ομώνυμο νησί, που αφορά την ανάπτυξη έξυπνου συστήματος ηλεκτροδότησής του με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας.

Αν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2019, εκτιμάται ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ήδη, γίνονται τα απαραίτητα τεστ στο ηλεκτρικό δίκτυο σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. «Είναι απαραίτητοι αυτοί οι έλεγχοι, για αυτό ανά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας και όχι σε 24ωρη βάση παρακολουθούμε τις λειτουργικές διαδικασίες του συστήματος και πιο συγκεκριμένα πώς ανταποκρίνονται, τόσο το δίκτυο από την παραγωγή ενεργείας των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταικών όσο και η αποθήκευση της ενέργειας στις μπαταρίες», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Ευστάθιος Κοντός, ειδικός συνεργάτης της δημάρχου Τήλου.

Τι αφορά το project

Το «TILOS Project» είναι ο πρώτος στην Ευρώπη υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αποτελεί ιδιωτική επένδυση, την οποία χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια της τάξης των 2,5 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ ο ενεργειακός όμιλος EUNICE Energy Group (EEG).

Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, φωτοβολταϊκό 160 κιλοβάτ και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατωρών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε περίοδο χαμηλής ζήτησης μέχρι και για 1,5 ημέρα.

Εκτιμάται ότι συνολικά στη διάρκεια του έτους το έργο θα καλύπτει το 80 – 85 % των αναγκών του νησιού ενώ θα υπάρχουν ημέρες και ώρες που το σύνολο της ζήτησης της Τήλου θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές και θα υπάρχει περίσσεια ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται στην Κω μέσω της υπάρχουσας υποβρύχιας διασύνδεσης.

Στη φάση πλήρους και κανονικής λειτουργίας εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες 320 περίπου νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαϊκού σταθμού στην Κω μπορεί να μειωθεί κατά 1200 μεγαβατώρες ετησίως, περιορίζοντας αντίστοιχα την κατανάλωση μαζούτ κατά 220 τόνους το χρόνο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 750 τόνους.

Και σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων μέσα στο καλοκαίρι

Στο μεταξύ, το νησί αναμένεται να αποκτήσει σύντομα τον πρώτο σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ο οποίος θα εγκατασταθεί στα Λιβάδια και πιο συγκριμένα στο λιμάνι . Θα λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πλαίσια και θα φορτίζονται σε αυτόν αυτοκίνητα, ποδήλατα και scooter. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής αδειοδότησης, η λειτουργία του αναμένεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου, τον επόμενο χρόνο οι υπηρεσίες του πρόκειται να διαθέτουν και τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα.

Να σημειωθεί ότι το έργο «Τήλος» απέσπασε το βραβείο του Greek Energy Forum στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ενώ πέρυσι έλαβε το βραβείο του Ενεργειακού Νησιού καθώς και το Βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση