Έξι πάρκα σκύλων δημιουργούνται στον δήμο Χαλανδρίου

Τους δικούς τους χώρους θα αποκτήσουν οι τετράποδοι «δημότες» του δήμου Χαλανδρίου. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε και ξεκινά η δημιουργία έξι περίφρακτων πάρκων σκύλων σε έξι διαφορετικές περιοχές της πόλης.

Τα πάρκα θα διαθέτουν ικανή περίφραξη και διπλές πόρτες εισόδου/εξόδου, ώστε να εμποδίζεται η έξοδος των σκύλων χωρίς επίβλεψη κατά τη διάρκεια της άσκησής τους. Στον χώρο θα υπάρχει βρύση, αλλά και ειδικοί κάδοι για την περισυλλογή των ακαθαρσιών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη την εγκατάσταση ξύλινων και λαστιχένιων κατασκευών για παιχνίδια (ανάβαση, κατάβαση, ισορροπία), ώστε να μπορούν τα ζώα να ασκούνται και να παίζουν με ασφάλεια.

Ο καθαρισμός του πάρκου θα είναι τακτικός, ενώ θα τοποθετηθούν ταμπέλες με το ωράριο λειτουργίας, αλλά και με οδηγίες για τους ιδιοκτήτες των τετράποδων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η όχληση των περιοίκων.

Τα σημεία που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία των πάρκων είναι:

– Στην οδό Αιγαίου Πελάγους, δίπλα στη Λ. Κηφισίας.

– Στο Πάρκο Αττικής Οδού απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο «Ν. Πέρκιζας», όπου μάλιστα προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά πάρκα, ένα για μικρόσωμα σκυλιά έξω από την είσοδο κι ένα για μεγαλόσωμα μέσα στο πάρκο, στο χώρο απέναντι από τα όργανα γυμναστικής.

– Στη Λεωφόρο Πεντέλης.

– Στο Πάτημα Ι, επί της οδού Μελίνας Μερκούρη και η εγκατάσταση εκεί θα είναι προσωρινή έως ότου ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του 6ου Λυκείου.

– Στο Πάτημα ΙΙ, επί της οδού Μηλιάδη Τάκη.

– Στον χώρο πρασίνου στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, επί των οδών Λευκωσίας και Δυοβουνιώτη.

Η υλοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά ξεκινώντας από το πάρκο της Αττικής Οδού, όπου θα διαμορφωθεί ο πρώτος χώρος.

«Η συμπεριφορά και η φροντίδα μας προς τα ζώα είναι εικόνα του πολιτισμού μιας κοινωνίας», δήλωσε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη και πρόσθεσε: «Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί ως διοίκηση αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες καταρχήν για την προστασία των αδέσποτων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι των Ζώων Χαλανδρίου». Με τα πάρκα σκύλων κάνουμε ένα ακόμη βήμα, αυτή τη φορά για τα δεσποζόμενα. Δημιουργούμε τους αναγκαίους χώρους για την ασφαλή καθημερινή τους βόλτα. Μετατρέπουμε το Χαλάνδρι σε μια πόλη που αγαπά τα ζώα».

Η είσοδος μέσα στο πάρκο θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και αυτό θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, όπου θα σκανάρεται το τσιπάκι του σκύλου. Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα υποχρεούνται:

– Να χρησιμοποιούν τον χώρο με δική τους ευθύνη.

– Να είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του σκύλου τους και να την ελέγχουν.

– Να καθαρίζουν τα περιττώματα του σκύλου τους άμεσα.

– Να επιτηρούν τον σκύλο τους καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο πάρκο.

– Να έχουν δεμένα τα σκυλιά τους κατά την είσοδο και πριν την έξοδο από το πάρκο σκύλων.

– Να φροντίζουν να μην είναι ενοχλητικά (ιδιαίτερα στις ώρες κοινής ησυχίας λόγω της γειτνίασης με κατοικίες).

– Να είναι υπεύθυνοι για τη σήμανση του σκύλου τους με το ειδικό τσιπάκι, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 και τις τροποποιήσεις του.

– Να είναι άνω των 15 ετών, διαφορετικά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.

Στα συγκεκριμένα πάρκα θα απαγορεύεται η είσοδος σε σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά, σε άρρωστα, σε σκυλιά που είναι σε περίοδο ζευγαρώματος, σε κουτάβια κάτω των 4 μηνών, καθώς επίσης η χρήση γυάλινων αντικειμένων και το τάισμα των ζώων. Όπως έκανε γνωστό η δημοτική Αρχή, οι παραβάτες θα αποβάλλονται από το χώρο του πάρκου και θα τους επιβάλλονται τα προβλεπόμενα κατά το Νόμο πρόστιμα και ποινές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση