Έρευνα για το μαύρο νερό στο Δαμιανό της Πέλλας

του Νίκου Αβουκάτου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας  για το νερό μαύρης απόχρωσης  σε χείμαρρο στην περιοχή του Δαμιανού στον νόμο Πέλλας, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους.

Μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της  Greenagenda.gr  κλιμάκιο του τμήματος Περιβάλλοντος διερευνά την υπόθεση. Αν και δεν εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη μαύρο νερό να τρέχει στο χείμαρρο, όπως προέκυψε από μαρτυρίες κατοίκων  επιβεβαιώνεται το πρόβλημα από τους ίδιους. Όπως  μάλιστα υποστηρίζουν εμφανίζεται όταν σημειώνεται έντονη υδροφορία  κυρίως μετά από βροχόπτωση, γεγονός που έχει δημιουργήσει κάποιες υποψίες στους υπάλληλους της αρμόδιας υπηρεσίας.

Σύντομα, αναμένεται να γίνει ενδελεχής έλεγχος της ευρύτερης περιοχής για την αναζήτηση της πηγής που προέρχεται η πιθανή επιβάρυνση των επιφανειακών υδάτων καθώς εκφράζονται φόβοι ότι συμβαίνει μια πολύμηνη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

damiano 5Με αφορμή τη δημοσίευση του ρεπορτάζ υπήρξε ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

«Με αφορμή το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών στην Greenagenda, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αλλά και όλους όσους επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα περιβαλλοντολογικά ζητήματα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας υγείας.

Οι υπηρεσίες μας διενεργούν συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα. Επιπλέον, για το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης, συγκαλούμε τα δύο τελευταία χρόνια με δική μας πρωτοβουλία, ευρείες συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω και τα εμπόδια που παρουσιάζονται και πάντως όχι με δική μας ευθύνη, τα οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε. Συγκεκριμένα, υπάρχουν προβλήματα με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων των αρμοδίων υπηρεσιών όπως και με τη διάθεση των καυσίμων για την κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων. Ακόμη, το παρωχημένο νομικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται εξυγίανση διότι για παράδειγμα περιπτώσεις για πρόστιμα του 2009 εξετάζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων 7 χρόνια μετά, δεν βοηθά στην κατεύθυνση της επίλυσης της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να ζητήσω τη συνεργασία των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας οι οποίοι όταν εντοπίζουν κάποια περίπτωση ρύπανσης να απευθύνονται άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις ανάλογες ενέργειες, ώστε να μπορούμε έγκαιρα να παρεμβαίνουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Greenagenda.gr  η οποία με το έγκυρο, αξιόπιστο και ουσιαστικό ρεπορτάζ συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουμε για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ρύπανσης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση