Έως και 5 τρισ. δολάρια θα κοστίζει ετησίως η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Η εκδήλωση του Επιχειρηματικού Φόρουμ ΕΕ-Βραζιλίας, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τη Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία Τραπεζών (Febraban) και τη WWF-Brazil, προσέλκυσε 22 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 70 βραζιλιάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες με στόχο την εξεύρεση λύσεων χρηματοδότησης και ενίσχυσης των πράσινων επιχειρήσεων. Ένας από τους βασικότερους σκοπούς του forum ήταν η ανάπτυξη συζήτησης για το βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει η Βραζιλία στην υλοποίηση των αλλαγών που έχουν καταγραφεί στη Συμφωνία των Παρισίων: την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη έργων τεχνολογίας και καινοτομίας.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η εκδήλωση ήταν η γεωργία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η αποκατάσταση των δασών, η ενεργειακή απόδοση και η παραγωγή ενέργειας, με δεδομένο ότι αυτοί είναι και οι τομείς που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα εξεύρεσης χρηματοδότησης και επιβίωσης εργασιών.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βραζιλία, κ. João Gomes Cravinho, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί από τους μεγαλύτερους παροχείς δημόσιας χρηματοδότησης για τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή, διαθέτοντας 20% από τον προϋπολογισμό της κατά την περίοδο 2014-2020, συμπεριλαμβανομένων 14 δις ευρώ σε βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο κ. Cravinho επίσης σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην αύξηση της κινητικότητας της διεθνούς χρηματοδότησης για τις δράσεις για τη κλιματική αλλαγή. Ο σημερινός συλλογικός στόχος των αναπτυσσόμενων χωρών – να επιστρατεύσουν από κοινού US$100 δις τον χρόνο από το 2020 μέχρι το 2025 – αποτελεί ένα αριθμό πολύ μικρότερο από τα δις δολαρίων τον χρόνο που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Παρευρισκόμενος στην τελετή λήξης, ο κ. Hector Gomez, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης στη Βραζιλία, του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας που ασχολείται με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, τόνισε ότι οι διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έργα σε σχέση με τη χρηματοδότηση πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα μεταξύ ρίσκου και απόδοσης. «Η χρηματοδότηση πράσινων επιχειρήσεων είναι πολύ δύσκολη λόγω του ρίσκου. Πολλές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για να βρεθούν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν και δράσεις όπως η ανάπτυξη λειτουργικών και κλιμακούμενων μοντέλων επιχειρήσεων. Κατ’ αρχήν, οι τράπεζες αναπτύξεως και το κοινό θα πρέπει να βοηθήσουν να αναπτυχθεί αυτή η αγορά από κοινού με τις ιδιωτικές τράπεζες. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι συμφωνίες θα έπρεπε να υλοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα: τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Για τον κ. Alfredo Sirkis, Εκτελεστικός Γραμματέας του Βραζιλιάνικου Φόρουμ για την Κλιματική Αλλαγή, η εκδήλωση έθιξε το σημαντικό θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Βραζιλία στη συμμόρφωση με τις Εθνικά Καθορισμένες Προθέσεις Συνεισφοράς που διατυπώθηκαν στη Συμφωνία των Παρισίων. Επιπρόσθετα, έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν κάποια θέματα στη ∆ιάσκεψη Κορυφής για τη Χρηματοδότηση Δράσεων για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Γαλλία, μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron.

«Το Φόρουμ εντόπισε το πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει από $ 3.5 μέχρι 5 τρισεκατομμύρια τον χρόνο η παγκόσμια μείωση του αποτυπώµατος άνθρακα, την ώρα που σήμερα ουσιαστικά κάθε κυβέρνηση στον κόσμο είναι υπερχρεωμένη. Πέραν τούτου, για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το ρίσκο των πράσινων επιχειρήσεων είναι ψηλότερο από άλλους τομείς. Επομένως, για τη συνάντηση που θα έχουμε στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου, εξετάζουμε την πρόταση να σχηματίσουμε ένα ταμείο διεθνών εγγυήσεων ώστε να μπορούν να είναι προς διαπραγμάτευση τα επιτόκια με συμβατότητα κινήτρων και οι αποδεκτές αποδόσεις. Με αυτή την ευκαιρία, θα τονίσουμε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης της Ευρωπαϊκής ένωσης με τη Βραζιλία σε αυτό τον τομέα».

Ο κ. André Nahur, Coordinator του WWF – του Προγράμματος της Βραζιλίας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια, δήλωσε, «Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε απλά να μιλούμε και να αρχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις δράσεις μας και αυτό αντιληφθήκαμε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ. Πολλά πράγματα ήδη γίνονται. Νέες τεχνολογίες και λύσεις για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα γίνονται πραγματικότητα».

Ο κ. Mathieu Arndt, ανώτερος σύμβουλος που στήριξε την εκδήλωση, δήλωσε: «Μπορεί να αντιληφθεί κανείς σε αυτό το Φόρουμ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τις πράσινες επιχειρήσεις. Η πρόκληση βέβαια είναι η ξεκάθαρη έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Εκδηλώσεις σαν αυτή μπορούν να προωθήσουν την ενημέρωση των οικονομικών παραγόντων για τα επιχειρηματικά μοντέλα που προτείνονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα ρίσκα».

Μιλώντας κατά τη λήξη της εκδήλωσης, ο κ. Cravinho σχολίασε, «Η εκδήλωση ενίσχυσε την ανάγκη συνέχισης αυτής της συνεργασίας. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι προτεραιότητα σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία με τη Βραζιλία».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση