Ακραία καιρικά φαινόμενα

Ένας   νεκρός    στη Λευκάδα   ενώ   οι   βάρκες  βγήκαν  στην στεριά!

Η φύση ..ξέσπασε. Για ακόμα μια φορά  τα ακραία   καιρικά  φαινόμενα   χτυπήσαν  με σφοδρότητα  περιοχές  της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Βόρειας  Ελλάδας  . Στη Λευκάδα,    λίγα λεπτά  ήταν αρκετά  για έναν  ανεμοστρόβιλο που δημιουργήθηκε στο Βλυχό  να προκαλέσει την περασμένη  Τετάρτη βιβλικές καταστροφές στην περιοχή και να αφήσει   πίσω της έναν νεκρό.
Θύμα της   κακοκαιρίας  έπεσε    ένας Γάλλος τουρίστας 60 ετών που παραθέριζε στο νησί και διέμενε στη περιοχή Βλυχό όπου ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» αδυσώπητα τη περιοχή.

Τα σκάφη που βρίσκονταν εκτός θάλασσας στο καρνάγιο ανατράπηκαν ενώ πολλές από τις βάρκες που ήταν δεμένες στο λιμάνι βγήκαν στην στεριά! Από τη σφοδρή κακοκαιρία κινδύνεψε και ένα ζευγάρι αλλοδαπών που επέβαινε στο Ιστιοφόρο «SANYASSAI» σημαίας Αγγλίας.

Το σκάφος του   είχε αγκυροβολήσει στον κόλπο Βλυχού και λόγω των θυελλωδών ανέμων (6μποφόρ τοπικά) κινδύνεψε να ανατραπεί!
Τα δυο άτομα περισυνελέγησαν από παρακείμενο σκάφος και μεταφέρθηκαν στην ακτή, καλά στην υγεία τους.

photo: Marios Gazis

Ανατροπή Ι/Φ – ΚΑΤ/ΡΑΝ στο Νυδρί – Πνιγμός στο Νυδρί – Μεταφορά ασθενούς

Απογευματινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Νυδρίου, ενημερώθηκε για την ανατροπή του Ι/Φ–ΚΑΤ/ΡΑΝ «SANYASSAI» σημαίας Αγγλίας, λόγω θυελλωδών ανέμων (ΝΝΔ 5 bfτοπικά 6 bfγρήγορα ΒΔ), στον κόλπο «ΒΛΥΧΟΥ» Λευκάδας, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Οι εν λόγω αλλοδαποί περισυνελέγησαν από παρακείμενο σκάφος και μεταφέρθηκαν στην ακτή, καλά στην υγεία τους.

 

Έντονα καιρικά φαινόμενα  έπληξαν    δήμους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Βόλβης, Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Κασσάνδρας, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στο δήμο Βόλβης Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είπε ο δήμαρχος, Δημήτρης Γαλαμάτης πλημμυρίσαν περισσότερα από 100 σπίτια, καταστήματα και αποθήκες, ενώ τα ορμητικά νερά της βροχής παρέσυραν μια γέφυρα, στον οικισμό Μελισσουργού, και προκάλεσαν καταστροφές στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Σοβαρά  προβλήματα προκλήθηκαν  στην  κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Χρειαστήκαν  αρκετές  ώρες  για να δοθεί  η   κυκλοφορία   στην   παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας,  μετά τον  καθαρισμό   του οδικού κόμβου της Ρεντίνας από τις λάσπες και τα κλαδιά δέντρων που παρέσυρε η βροχή.

Τεταρτη  21  Σεπτεμβρίου

Βατοπέδι      95    χιλιοστά νερού  (δηλ. σε 1 τ.μ.  επεσαν 95 λίτρα νερού)

Κασσάνδρα  52 χλιοστά νερού

Πολύγυρος    77 χιλιοστά   νερού

Ζαγορά        52       χιλιοστά νερού

 

 

Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Βόλβης τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί και άλλες φορές από πλημμύρες και ο κ. Γαλαμάτης δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή τους, με δεδομένο, όπως υπογράμμισε, ότι ακόμα και οι συνηθισμένες βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στους οικισμούς του δήμου, αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, κλιμάκια υπαλλήλων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός από το δήμο Βόλβης, κατέγραψαν   τις ζημίες και πραγματοποίησαν   αυτοψίες σε έργα υποδομών, στους δήμους Σιθωνίας, Κασσάνδρας και Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Ανάλογες καταγραφές πραγματοποιήθηκαν  και σε γεωργικές καλλιέργειες, που υπέστησαν ζημίες από τις έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Στη βόρεια Χαλκιδική, και κυρίως στους οικισμούς Αρναίας και Παλαιοχωρίου, ολοκληρώθηκε η άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ στο δήμο Σιθωνίας, συνεργεία υπαλλήλων καθάριζαν   το οδικό δίκτυο από τις πέτρες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!