Αναβλήθηκε η απόφαση για τη νέα ευρωπαϊκή αδειοδότηση του glyphosate

Αναβολή για τον Μάιο πήρε η απόφαση για τη νέα ευρωπαϊκή αδειδοδότηση του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου σήμερα παρασιτοκτόνου glyphosate. Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η μόνιμη επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επρόκειτο να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα σχετικά με το αν θα έπρεπε να παραταθεί για τα επόμενα 15 χρόνια η έγκριση της χρήσης του.

Όπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη ουσία αξιολογήθηκε ως ασφαλής από την ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA), αλλά πιθανώς καρκινογόνα από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Σχετικά με την εκ νέου αδειοδότησή του στις χώρες της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

«Η αναβολή αυτής της απόφασης είναι μία πρώτη νίκη για τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Ευρωπαίους Πράσινους», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης.

Και προσθέτει: «Τα κράτη μέλη είναι πια ενήμερα για τους κινδύνους του παρασιτοκτόνου glyphosate και τους κινδύνους που παρουσιάζει σε ό,τι αφορά την δημόσια υγεία. Με βάση την αρχή της προφύλαξης, αυτή η πρώτη αναβολή ήταν επιβεβλημένη. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν η επιτροπή θα συνεδριάσει τον προσεχή Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει παρουσιάσει συμπληρωματικά στοιχεία που θα συνηγορούν σε μια απόφαση συνολικής απόσυρσης του glyphosate από την ευρωπαϊκή αγορά».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση