Αναδασώσεις σε τρεις περιοχές των Ιωαννίνων (φωτο)

Αναδασώσεις σε τρεις περιοχές των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν χθες με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Δασικών Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δενδροφυτεύσεις έγιναν στο δασύλλιο της Κιάφας με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, στον λόφο της Ελεούσας με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Ελεούσας και στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αναπήρων Παίδων με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων παιδιών.

Οι σημερινές δράσεις είχαν ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς τα παιδιά υιοθέτησαν τα δενδρύλλια που φύτεψαν και τους έδωσαν το όνομά τους.

Διαβάστε ακόμη - Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης: Φυτεύονται 20 εκατ. δέντρα σε 200 περιοχές, από Έβρο μέχρι Κρήτη

Φυτεύτηκαν δέντρα και καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως: κυπαρίσσι, άρια, μουριά, κουτσουπιά, σφένδαμος, φλαμουριά, λιγούστρο, βιβούρνο, πικροδάφνη, δάφνη και αγγελική. Όλα τα είδη είναι γηγενή και προέρχονται από δημόσιο δασικό φυτώριο.

Το δασύλλιο της Κιάφας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Δημιουργήθηκε με τεχνητή αναδάσωση κατά τη δεκαετία του 1930, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν και οι φυτεύσεις στο αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων και στο Νησί. Καταλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων, αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα καθίσματα, αφαιρέθηκαν τα γέρικα και επικίνδυνα δέντρα και στη θέση τους φυτεύτηκαν δενδρύλλια, για να δημιουργηθεί ένα μικτό δασύλλιο στο κέντρο της πόλης για αναψυχή και περίπατο.

Στον λόφο Ελεούσας η δενδροφύτευση αποτελεί συνέχεια της αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκε το 1992 για την προστασία του διαταραγμένου δασικού εδάφους λόγω υπερβόσκησης. Η σημερινή δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε σε τμήμα έκτασης 300 στρεμμάτων, που προτείνεται για δάσωση από τον δήμο Ζίτσας. Πρόκειται για δημοτική έκταση κοντά στον οικισμό Ελεούσας, η οποία θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, μετά από σχετική μελέτη.

Στις αναδασώσεις συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων με την πρόεδρο, Βασιλική Κωστή, ενώ τη συνολική εποπτεία των δράσεων είχε η προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Μαρίας Τσιατούρα, με τη φροντίδα των υπαλλήλων του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση